Ανοίγει το νέο ασφαλιστικό…

Σε μαρτύριο δίχως τέλος έχουν μετατραπεί τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους οι επιπτώσεις από την ύφεση την οποία γιγάντωσαν σε βαθμό καταστροφικό για τον κοινωνικό ιστό της χώρας οι «συνταγές» για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης χρέους. Παρότι τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου διατείνονται πως οι συντάξεις δεν δύνανται να περικοπούν περαιτέρω, όλα τα....
δεδομένα συνηγορούν στο γεγονός ότι μια νέα «μαύρη
τρύπα» ελλειμμάτων της τάξης των 6 δισ. ευρώ για το 2012 ετοιμάζεται να απορροφήσει ακόμη περισσότερο τα ήδη «ψαλιδισμένα» εισοδήματα των «απόμαχων» της εργασίας.

Σύντομα, στα σκαριά θα βρεθεί ένα ακόμη σαρωτικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου τόσο οι κύριες όσο και οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ στην πλειονότητά τους θα μειωθούν ακόμη και έως 50%, σε σχέση με τα προ του 2010 δεδομένα.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Συμβούλιο Απασχόλησης, στις Βρυξέλλες, πριν από 4 ημέρες», σχολιάζουν στον «ΤτΚ» νομικοί και συνδικαλιστές οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Απασχόλησης ο Γιώργος Κουτρουμάνης ανέφερε προς τα υπόλοιπα μέλη ότι η μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι σε πλήρη επιχειρησιακή εφαρμογή.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει με τη σειρά της ότι ο φάκελος του ασφαλιστικού δεν έχει κλείσει… Αντιθέτως παραμένει ανοιχτός και όπως όλα δείχνουν οι συντάξεις θα οδηγηθούν για μια ακόμη φορά στη μέγκενη.

Κατ’ αρχάς, επισημαίνεται ότι ήδη έχει προαποφασιστεί πως από τις αρχές του 2012 έρχονται μειώσεις οι οποίες, κατά μέσο όρο, θα κυμαίνονται από 15% έως 20% -και σε ορισμένες περιπτώσεις θα «αγγίζουν» το 50% (!)- στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ, του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ), του Ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τους εμποροϋπαλλήλους και το προσωπικό των φαρμακευτικών επιχειρήσεων) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Οι περικοπές αυτές θα αφορούν περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους και, φυσικά, θα είναι επιπλέον αυτών οι οποίες ίσχυσαν από την 1η Νοεμβρίου του 2011, καθώς και της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης («τύπου ΛΑΦΚΑ»), η οποία καθιερώθηκε από τον Αύγουστο.

Παράλληλα, για τους 2,3 εκατ. ασφαλισμένους των εν λόγω Ταμείων θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την εφαρμογή των σχεδιαζόμενων αυτή την περίοδο αλλαγών, το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού από την επικουρική δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% μετά από 40 χρόνια εργασίας (μέχρι σήμερα, σημειωτέον, σε ορισμένα Ταμεία, όπως στον επικουρικό φορέα των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, σύμ
Keywords
Τυχαία Θέματα