Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών σύμφωνα με το ν/σ

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που αναβαθμίζουν το ρόλο των πανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ αναμένεται να εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση την....
Τετάρτη.

Ειδικότερα, η πρώτη αλλαγή αφορά στη σύνθεση του συμβουλίου διοίκησης των ιδρυμάτων. Αρχικά προβλεπόταν η συμμετοχή
σε αυτό επτά πανεπιστημιακών, επτά εξωπανεπιστημιακών και ενός εκπροσώπου των φοιτητών. Το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπει οι πανεπιστημιακοί να έχουν τελικά οκτώ εκπροσώπους. Εξι θα είναι οι εξωπανεπιστημιακοί και ένας ο εκπρόσωπος των φοιτητών.

Ακόμη μία αλλαγή αφορά την αναβάθμιση της Συγκλήτου, η οποία θα αναλάβει να διαμορφώνει τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Τέλος, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να εισάγονται σε τμήματα και όχι σε σχολές, όπως προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο. Ετσι, απομακρύνεται το ενδεχόμενο προπαρασκευαστικού έτους.

«Ο διάλογος ενός ολόκληρου χρόνου απέδειξε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία, παρά τις επιμέρους διαφωνίες», αναφέρει η υπουργός Παιδείας και συμπληρώνει: «Στη διάρκεια αυτού του χρόνου δέχθηκα σημαντικές τροποποιήσεις και αλλαγές, όμως ακόμη και σήμερα συζητώ θέματα όπως, π.χ. οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου ή της Συγκλήτου».

Η κα Διαμαντοπούλου πάντως επιμένει στη θέση ότι «κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις δεν μπορεί να έχουν λόγο στα πανεπιστήμια». «Στο πανεπιστήμιο, δημοκρατία δεν σημαίνει ούτε κομματοκρατία, ούτε μετριοκρατία», υπογραμμίζει.

Χθες το βράδυ στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών για το νομοσχέδιο. Παρόμοια συγκέντρωση θα γίνει και σήμερα. Επίσης σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η σύνοδος των πρυτάνεων, για να επανακαθορίσει τη στάση που θα τηρήσει, δεδομένων των υποχωρήσεων της υπουργού. Η σύσταση του συμβουλίου διοίκησης αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τους πρυτάνεις, η σύνοδος των οποίων έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.


http://briefingnews.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα