Αναθερμαίνονται οι βουλγαροτουρκικές σχέσεις;

Κατά το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται σημάδια βελτίωσης των βουλγαροτουρκικών σχέσεων, που παραπέμπουν στην εποχή της συγκυβέρνησης του «Τουρκικού» κόμματος Βουλγαρίας με το Σοσιαλιστικό του πρώην Βούλγαρου βασιλιά. Τότε, που ο αρχηγός του τουρκικού κόμματος κ. Αχμέτ Ντογάν διακήρυσσε, ότι τίποτε δεν....
γίνεται στη Βουλγαρία χωρίς αυτόν.
Όταν έχασε τις εκλογές ο συνασπισμός κομμάτων και την εξουσία ανέλαβε ο πρώην δήμαρχος της Σόφιας κ. Μπορίσοφ, η Τουρκία κράτησε επιφυλακτική στάση. Ο κ. Μπορίσοφ, δεν δίσταζε
και κατά την προεκλογική περίοδο να μιλά απαξιωτικά για τους Τούρκους της χώρας του. Μάλιστα δε, παράφρασε το πρόσταγμα του κ. Ερντογάν προς τους Κούρδους («όποιος δεν νιώθει Τούρκος να φύγει από την Τουρκία») και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Βουλγαρίας είπε: «όποιος δεν νιώθει Βούλγαρος, να φύγει από τη Βουλγαρία».
Να σημειωθεί επίσης, ότι ο κ. Μπορίσοφ, υπηρετώντας ως αξιωματικός στις βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες επί κομμουνιστικού καθεστώτος, έλαβε μέρος στην προστασία του Σώματος κατά την επιχείρηση για την αλλαγή ονομάτων των τουρκικής καταγωγής πολιτών κατά τη δεκαετία του 1980, όταν παρατηρήθηκε μεγάλη έξοδος αυτών προς την Τουρκία (στις τελευταίες εκλογές, 95.000 εξ αυτών που ζουν στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία για να ψηφίσουν τον κ. Αχμέτ Ντογάν, με έξοδα πληρωμένα φυσικά από την τουρκική κυβέρνηση – όπως συμβαίνει και στη Θράκη σε πολύ μικρότερη κλίμακα).
Πριν από ενάμιση χρόνο, υπήρξε μεγάλη δυσαρέσκεια στη βουλγαρική κυβέρνηση, όταν κυκλοφόρησε -από τον Οργανισμό Μετανάστευσης «Bultyurk», με έδρα την Κωνσταντινούπολη- ένα ερωτηματολόγιο μεταξύ των Τούρκων της Βουλγαρίας. Ο «Αντιφωνητής» δημοσίευσε το ερωτηματολόγιο, είναι δε πιθανό κάτι ανάλογο να υπήρξε και για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Μεταξύ των 50 ερωτήσεων ήσαν και:
- «Θέλετε να αποκατασταθούν με τις παλιές τουρκικές ονομασίες οι πόλεις της Βουλγαρίας;»
- «Θέλετε να αλλάξετε τα χριστιανικά ονόματα των Τούρκων, στα μητρώα των βουλγαρικών ληξιαρχείων;»
- «Θέλετε την ίδρυση στη Βουλγαρία ιδιωτικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εφημερίδων στην τουρκική γλώσσα;»
- «Η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει την πολιτική αφομοίωσης της τουρκικής μειονότητας ή τους αντιμετωπίζουν ως εθνικά Τούρκους».
Προχθές όμως, η βουλγαρική κυβέρνηση πρόσφερε ένα σημαντικό δώρο στην Τουρκία. Αρνήθηκε να συζητηθεί η διακήρυξη που έφερε στη Βουλή ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος Βουλγαρίας κ. Βόλεν Σιντέροφ (ο οποίος δήλωσε πως είναι φυσικό για ένα «πατριωτικό κόμμα» σαν το δικό του να αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων).
Και μέσα στην εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για τις οδικές μεταφορές, αλλά και διατρανώθηκε η επιθυμία τους να συνεργαστούν με τον αγωγό «Ναμπούκο» (που μάλλον ματαιώνεται).
Ο αναφερόμενος παραπάνω κ. Σιντέροφ βέβαια, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Αλλά επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ρόλο της Τουρκίας στη χώρα του. Δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχει στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι το γραφείο του Μουφ
Keywords
Τυχαία Θέματα