Ανασχηματισμός στην Κύπρο

Σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης προτίθεται να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 9.30 το πρωί έκτακτη συνεδρία του....
Υπουργικού Συμβουλίου για να ζητήσει απ' όλους τους Υπουργούς να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα που προέκυψε με το ΔΗΚΟ, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πανέτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του
ΔΗΚΟ για συζήτηση των θεμάτων που έχει εγείρει», ενώ χαρακτήρισε αντιδεοντολογικό τα διάφορα θέματα που εγείρονται από μέρους του ΔΗΚΟ - κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τα μαθαίνει από τα ΜΜΕ».

«Μεταξύ συνεργατών ο διάλογος είναι απαραίτητος αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνεται διαμέσου δημοσίων μηνυμάτων και προσκλήσεων, πριν καν ενημερωθεί ο Πρόεδρος», συνέχισε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε ο κ. Καρογιάν να επικοινωνήσει πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να τον ενημερώσει για τις αποφάσεις του κόμματός του.

Χαρακτήρισε επίσης αντιδεοντολογικό να ζητείται από το ΔΗΚΟ όπως τεθούν στη διάθεση του Προέδρου οι παραιτήσεις των υπουργών που προέρχονται από το Κόμμα. «Βάσει του Συντάγματος οι υπουργοί διορίζονται ως άτομα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από αυτόν παύονται. Είναι οι ίδιοι οι υπουργοί που θέτουν στη διάθεση του Προέδρου την παραίτησή τους και όχι έπειτα από απόφαση του κόμματός τους», σημείωσε.

Ανέφερε, τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, θέμα το οποίο θα συζητήσει με το ΑΚΕΛ και με το ΔΗΚΟ, αν τα κόμματα βεβαίως το επιθυμούν.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος του κόμματος Μάριος Καρογιάν, είχε ζητήσει από τους υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ να θέσουν τις παραιτήσεις τους ενώπιον του προέδρου Χριστόφια.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ στη Λευκωσία, ο κ. Φωτίου ανέφερε επίσης ότι προς αυτό το σκοπό «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θα διαβιβάσει σήμερα σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Φωτίου, «σε αναμονή της αποδοχής των προτάσεών μας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που επιστρέφει σήμερα από το Παρίσι». Πρόσθεσε ότι «τονίζουμε πάντως ότι κάθε μέρα που περνά, το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται και η πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση καθίστανται όλο και πιο απομακρυσμένες».

Συνέχισε λέγοντας ότι «διαπιστώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία, με αγωνία ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά», προσθέτοντας ότι «τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται».

Σήμερα, είπε, «τώρα, πρέπει να αναληφθούν σημαντικές, καταλυτικές πρωτοβουλίες και να καταβληθούν αποφασιστικές προσπάθειες για να προλάβουμε τα χειρότερα», εκφράζοντας την άποψη ότι «ενδεχομένως να μας αναμένουν χειρότερα, αν δεν δράσουμε άμεσα».

«Γι' αυτό και
Keywords
Τυχαία Θέματα