Ανασχηματισμό και γρήγορα ετοιμάζει ο Γ. Παπανδρέου.

Toυ Κ. Π. ΠαπαδιοχουΩς πρωτοβουλία ανάταξης του πολιτικού κλίματος εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ
Σε φάση βαθιάς εσωτερικής κρίσης διολισθαίνει το ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάταξης του πολιτικού κλίματος, παράλληλα με την ολοκλήρωση της κρίσιμης
διαπραγμάτευσης ...
με την Ε. Ε. για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Κορυφαία μεταξύ των κινήσεων που μελετά ο κ. Παπανδρέου είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, παρότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να τον μεταθέσει για τις αρχές Ιουλίου, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Αντιθέτως, η χρήση του δημοψηφίσματος ως «εργαλείου» για νέα νομιμοποίηση της κυβέρνησης παραπέμπεται για το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφωνούν πως η κυβέρνηση «έχει ανάγκη» νέας δυναμικής προκειμένου να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και ότι μετά την κριτική που δέχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τα υλοποιήσει.

Η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού άμεσα και όχι στα τέλη του μήνα προφανώς δεν είναι άσχετη με την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου πως, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στους κόλπους της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα νέα μέτρα, το Μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφιστεί - έστω με οριακές απώλειες. Οπως λέγεται, είναι δύσκολο μια ομάδα βουλευτών να αναλάβει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια με ανοικτό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Πάντως, η βεβαιότητα των επιτελών του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με πτώση σε καμία περίπτωση δεν συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει σε ήρεμα εσωκομματικά νερά μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αντιθέτως, η πλειονότητα των επιτελών του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως υπάρχει σχέδιο «φθοράς» της κυβέρνησης «εκ των έσω», με απώτερο στόχο ο κ. Παπανδρέου να υποχρεωθεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά με δική του «πρωτοβουλία», δηλαδή χωρίς να έχει απολέσει τη δεδηλωμένη. Οι ανωτέρω πηγές αποδίδουν τη συγκεκριμένη στρατηγική σε βουλευτές που στήριξαν στη μάχη για την ηγεσία τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αποφεύγοντας πάντως να συνδέσουν ευθέως τους τελευταίους με τον υπουργό Αμυνας.

Προς τούτο επικαλούνται: πρώτον, ότι στη δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τετάρτη η πλειονότητα των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών φέρεται να ανήκει στη σφαίρα επιρροής του κ. Βενιζέλου. Και δεύτερον, πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές. Θέση που, με δεδομένη την άρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά να συναινέσει στα νέα μέτρα, συνεπάγεται εκ των πραγμάτων προσφυγή στις κάλπες.

Η πλευρά Βενιζέλου
Keywords
Τυχαία Θέματα