ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
Πόσο επίκαιροι είναι οι λόγοι του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, επισκόπου Αχριδών για την ανάγκη της χριστιανικής κατήχησης στα σχολεία.!
Πόσο θυμίζουν τους αγώνες του Παπουλάκου για “τα άθεα γράμματα που θα....
καταστρέψουν τον κόσμο”, όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΗΧΗΣΗ

Σήμερα όλοι μασούν τα λόγια τους. Δεν είναι, λέγουν, κατήχηση το μάθημα των θρησκευτικών.

Ε και τι άλλο είναι δηλαδή;

Δεν μαθαίνουν τα παιδιά
μας από τους δασκάλους και τους θεολόγους για την Αγία Γραφή; Δεν τους διδάσκουν την ιστορία της Εκκλησίας; Δεν τους αναλύουν τα δόγματα της ορθόδοξης πίστης; Δεν τους κατηχούν για τη λατρεία της Εκκλησίας και την εκκλησιαστική τέχνη; Δεν τους ερμηνεύουν τη Θεία Λειτουργία; Δεν τους διδάσκουν πώς η ζωή τους θα είναι συμβατή με το θέλημα του Θεού;

Αν η αναφορά σε αυτά τα θέματα δεν είναι ορθόδοξη κατήχηση τότε τι είναι ορθόδοξη κατήχηση;

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Ολοι μασούν τα λόγια τους. Προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Θέλουν να συμβιβάσουν το λαικό χαρακτήρα του κράτους(“etat laique”), όπως τον διδάσκει ο Διαφωτισμός, με την ορθόδοξη παράδοση.

Ορισμένοι, επειδή συνειδητά έχουν προσχωρήσει στο πνεύμα του Διαφωτισμού. Και άλλοι επειδή δεν ξέρουν ή δεν τολμούν να μιλήσουν τη γλώσσα του Παπουλάκου και του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΤΗΧΗΣΗ

Μάλιστα! Στα σχολεία πρέπει να συνεχιστεί ή ακόμη πιο σωστά να εμβαθυνθεί η ορθόδοξη κατήχηση. Θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν “γράμματα σπουδάγματα του Θεού τα πράγματα”, γιατί αυτά θα τους δώσουν εφόδια και γι’ αυτή τη ζωή και για την άλλη.

Αλλοι μιλούν για θρησκειολογία, άλλοι για θρησκευτική παιδεία, άλλοι για κοινωνιολογία της θρησκείας, άλλοι για ανθρωπιστικές σπουδές και άλλοι - οι πιο πολλοί - θέλουν την ορθόδοξη παιδεία, αλλά δεν τολμούν να το πουν ευθέως.

Λες και υπάρχει κάποια άλλη παιδεία, η οποία μπορεί να εξανθρωπίσει τον άνθρωπο, εκτός από την παιδεία, που ζωογονείται από τα νάματα της ορθόδοξης πίστης και που έχει σαν πρότυπό της το Χριστό και τους Αγίους Του.!Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα