Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, νέο δάνειο, χαμηλότερο επιτόκιο ή όλα μαζί;

Έχοντας πια διαχειριστεί με επιτυχία το θέμα της Πορτογαλίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα στραφούν τις επόμενες εβδομάδες στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και των όποιων αρνητικών συνεπειών, τόσο για το ευρώ, όσο και για την συνοχή της ευρωζώνης, σημαίνει η μη διευθέτησή του.

Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι αδύνατο να καταφέρει να βγει στις διεθνείς αγορές και να προσελκύσει υποψηφίους επενδυτές, οι οποίο θα εμπιστευθούν τα χρήμάτα
τους , αγοράζοντας ουσιαστικά το χρέος της....
χώρας, μέσω των κρατικών ομολόγων. Όπως επίσης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως είναι εξίσου αδύνατο έως απίθανο η χώρα να μπορέσει εντός των προθεσμιών που θέτει το μνημόνιο να αποπληρώσει το σύνολο των χρημάτων που δανείσθηκε πέρυσι, αφού οι εκκρεμότητες που έχει για τοα δύο προσεχή χρόνια επικρέμονται ως δαμόκλεια σπαθιά.

Είναι, ωστόσο, αξιοσημείωτο πως κάποιοι πολιτικοί εκφράζουν την άποψη πως οι κάτοχοι των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας θα έπρεπε να συναινέσουν στην εθελοντική επιμήκυνση της λήξης τους, ερχόμενοι, όμως, σε αντίθεση με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι απορρίπτουν συνολικά μία τέτοια εξέλιξη, αφού διαπιστώνουν πως ενδεχομένως πρόσκαιρα θα απομακρύνουν τους φόβους της κατάρρευσης του συστήματος της ευρωζώνης, ωστόσο, τίποτα και κανένας δεν υπάρχει που να παρέχει διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί σε μία ακόμη περισσότερο επιθετική αναδιάρθρωση του χρέους της τα προσεχή χρόνια, οπότε, ίσως να έχει ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

«Το θέμα είναι πως αν περιορισθεί μόνο στην επιμήκυνση τα ωρίμανσης του χρέους που συνιστά η λήξη των κρατικών ομολόγων, τότε οι επιπτώσεις στην ανατροφοδότηση του ελληνικού χρέους είναι πολύ μικρές», τόνισε ο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και, μάλλον διάδοχος του Ζαν Κλώντ Τρισέ από το προσεχές Φθινόπωρο, στο πρακτορείο Reuters.

Παρά το ότι τον περασμένο Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε απόφαση για την μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, διαμορφώνοντάς το στο 4.2%, εντούτοις η χώρα πιέζει αφενός μεν για την επιμήκυνση του χρέους της και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου και αφετέρου για την χορήγηση ενός νέου δανείου, αφού στραγγαλίζεται κάθε προσπάθεια οικονομικής ανάτασης, δεδομένου ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ.

Έτσι, πολλοί αναλυτές αναμένουν πως η Ελλάδα με κάποιο τρόπο και σε κάποιο βαθμό θα προβεί στην αναδιάρθρωση του χρέους της, αντίθετα με όλα όσα σχεδόν καθημερινά επισημαίνουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έχουν την ευθύνη διαμόρφωσης της οικονομικής- νομισματικής πολιτικής της Ε.Ε.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, είναι εκτός οποιουδήποτε σχεδίου, ανέφερε ε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Όλι Ρεν για να ανασκευάσει μερικώς αργότερα, λέγοντας πως δεν αποκλείεται μία διαφορετική προσέγγιση του θέματος.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί
Keywords
Τυχαία Θέματα