Αμφισβητεί τη δυνατότητα εφαρμογής των δεσμεύσεών της κυβέρνησης το ΔΝΤ

Έμμεση ομολογία της αποτυχημένης συνταγής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση που έχει παραδώσει στο ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του στην τρόικα, κ. Τόμσεν, ο οποίος μεταξύ άλλων, αμφισβητήσεων για το κατά πόσο είναι δυνατό να εφαρμοσθεί πλήρως το περιεχόμενο και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησης, υπογραμμίζει πως παρατηρείται σημαντικότατη υστέρηση στα έσοδα του κράτους
ο ίδιος,
όπως αναφέρουν οι....
πληροφορίες, αποδείξει το γεγονός αφενός μεν στις μεγάλες επιστροφές φόρου που συνεπάγεται η τήρηση του νόμου για τις αποδείξεις, αφού η πλειοψηφία των φορολογουμένων υπέβαλε μαζί με την φορολογική του δήλωση , δαπάνες που ξεπερνούν κατά πολύ το κατώτατο όριο που είχαν δικαίωμα για να θεμελιώσουν το δικαίωμα στο αφορολόγητο όριο και ως εκ τούτου θα λάβουν αρκετά σημαντικά ποσά ως επιστροφή φόρου. Υπολογίζεται πως οι επιστροφές φόρων θα ανέλθουν συνολικά στο ποσό των 2,23 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 480 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Τόμσεν, όμως προχωρά και ένα βήμα παραπάνω, ουσιαστικά βάλλοντας κατά της συνταγής που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του υπαγορεύουν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η υστέρηση στην είσπραξη εσόδων οφείλεται και στην μειωμένη παρακράτηση φόρων εισοδήματος, αλλά και στην ύφεση που έχει καθηλώσει την οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ο κ. Τόμσεν σημειώνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να δαπανά πολύ περισσότερα από όσα είχε δεσμευθεί, αφού οι δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 4,3%, μολονότι ο ετήσιος στόχος είναι για αύξηση μόλις 1,9%, δηλαδή οι δαπάνες είαι υπερδιπλάσιες των προϋπολογισθέντων.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπογραμμίζει πως παρά τις διακηρύξεις, τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα της χώρας να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτό έχει καταρτισθεί, λέγοντας μάλιστα, πως κατά την άποψή του δεν θα καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του έτους, αφού πέραν του ΟΤΕ, που εν πολλοίς είχε δρομολογηθεί και ήταν ώριμες οι διαδικασίες, δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως τις προσεχείς ημέρες θα γίνει γνωστή η λίστα των πρώτων 350 κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων για τους οποίους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης, αφού προηγουμένως ξεπερασθούν τα όποια διαδικαστικά- νομικά προβλήματα υπάρχουν.

Ένα ακόμη «επιβαρυντικό» στοιχείο αποτελεί το γεγονός της μη ίδρυσης, ακόμη, της εταιρείας που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και του τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί. Σκοπός του Ταμείου είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, καθώς και περιουσιακών στοιχείων των δημοσίων επιχειρήσεων, των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα, στο Δημόσιο ή σε ΝΠΔΔ.

Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μπορούν να είναι μετοχές, δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης σ
Keywords
Τυχαία Θέματα