Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες στο Λαύριο

Στα άκρα βρίσκεται η αντιπαράθεση μεταξύ των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Λαυρίου και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, με τους πρώτους να αρνούνται κατηγορηματικά τη μεταστέγασή τους σε νέο ασφαλή οικισμό και την ηγεσία να....
ζητάει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Μέγαρο Υπατία τον περασμένο Ιανουάριο «στοιχειώνουν» και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μόνο που πλέον το επίκεντρο έχει μετακινηθεί μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας:
στην καρδιά της Ανατολικής Αττικής, στο λιμάνι του Λαυρίου.

Η ακεραιότητα και η ζωή των προσφύγων που διαμένουν στο κτίριο Α του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο κρέμονται από μια... σιδερένια κλωστή -μια από αυτές που έχουν οξειδωθεί και διαβρωθεί στις κολώνες και τα δοκάρια του κτιρίου σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, οι ένοικοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταστεγαστούν στο νέο οικισμό που τους παραχωρείται, καθώς θεωρούν ότι δεν πληρούνται βασικές προδιαγραφές σε αυτόν αλλά και ότι πρόκειται για προσπάθεια περιθωριοποίησής τους.

Τα ίχνη της εγκατάλειψης και της φθοράς είναι εμφανή σε όλο το Κέντρο -μετρά άλλωστε περισσότερο από μισό αιώνα ζωής. Το ένα όμως εκ των τριών κτιρίων -όπου φιλοξενούνται συνολικά 330 πρόσφυγες-, το κτίριο Α’, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα των περίπου 130 Κούρδων ενοίκων του καθώς έχει κριθεί από τους αρμόδιους ως απολύτως ακατάλληλο για διαμονή.

Το... σήριαλ της μετακίνησης των προσφύγων στο Λαύριο άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2010 σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε ότι λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου επιβάλλεται η εκκένωσή του και η μεταφορά τους σε άλλο χώρο.

Επικίνδυνο και ακατάλληλο, λένε οι εκθέσεις αυτοψίας
«Το κτίριο Α παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας κυρίως σε περίπτωση σεισμού με υπαρκτό ενδεχόμενο την πρόκληση πλην υλικών ζημιών και ατυχημάτων» αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας που έκαναν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. «Σε κολώνες και δοκάρια έχει οξειδωθεί και διαβρωθεί ο σιδηροπλισμός, έχουν αποκολληθεί στοιχεία του σκυροδέματος με κίνδυνο πτώσεως για τους διερχόμενους πεζούς, τους διαμένοντες και τα οχήματα» επισημαίνουν οι συντάκτες άλλης αυτοψίας από το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκόπουλου.

Δοθέντων τούτων των στοιχείων η πρόταση του υπουργείου ήταν να κατασκευαστεί λυόμενος προσωρινός οικισμός στην περιοχή Νεράκι του Λαυρίου ώστε να ανεγερθεί εκ θεμελίων το κτίριο Α.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή των Κούρδων συμφώνησε στην κατασκευή του οικισμού θέτοντας ωστόσο συνεχώς όρους κατά τη διάρκεια αποπεράτωσής του. Επικαλείται μάλιστα δύο έγγραφα που της παραδόθηκαν από την Επιτροπή Αιτούντων Άσυλο σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες ζητούσαν κλιματιστικά, περίφραξη και εξωτερικό φωτισμό στον οικισμό. Από την πλευρά του δε ο Δή
Keywords
Τυχαία Θέματα