Αυτόχειρας για τα …πεθαμένα όνειρα

Τα δύο αδέλφια έπεσαν για ύπνο στο ισόγειο του οικογενειακού διώροφου στο Χαλάνδρι. Κλασική ελληνική οικογένεια. Δεμένη, με όχημα της προκοπής της τις σπουδές. Πανεπιστημιακός ο πατέρας, συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι από τους Χημικούς Μηχανικούς του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στα βήματά του ο μεσαίος του γιος μάζευε σε όλη του τη ζωή γνώσεις για να.....
κάνει πράξη το όνειρο της ακαδημαϊκής καριέρας. «Αυτό ήθελε από παιδί».

Μέχρι προχθές το πρωί που τον βρήκε απαγχονισμένο ο αδελφός του. Στα 38 του.

Η θηλιά που έβαλε
στο λαιμό του ο «υπό αναμονή τοποθέτησης» λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Παλυβός, έκοψε την ανάσα στην Ελλάδα της προκοπής, που στέλνει τα παιδιά της να σπουδάσουν για να «ξεφύγουν», να ανελιχθούν, να αλλάξουν μοίρα:

«Το παλικάρι δεν το γνώριζα. Όμως για κάποιο λόγο ένιωσα ότι το γνώριζα, γι’ αυτό έκλαψα. Κρύφτηκα από το παιδί μου για να μη με δει, είναι κι αυτό άλλο ένα παιδί με όνειρα σαν το Νίκο, που κοπιάζει, που ξενυχτάει και αναρωτιέμαι, γιατί;». Είναι τα λόγια με τα οποία «μία μάνα» ένιωσε την ανάγκη να ξεπροβοδίσει μέσα από το Διαδίκτυο τον Νίκο Παλυβό στη μεγάλη φυγή του που άφησε άφωνους όσους τον είχαν γνωρίσει.

«Μαχητικό, πρώτο στις διαδηλώσεις, άνθρωπο για τη ζωή, καθόλου παραιτημένο», τον περιγράφει ο συνάδελφός του, Κάρολος Καβουλάκος, μέλος, όπως και ο τραγικός αυτόχειρας, της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ υπό Αναμονή Τοποθέτησης Α-λέκτωρ». Το «Α» μπροστά από τη λέξη «λέκτωρ» είναι βεβαίως στερητικό. Ενα παιγνίδισμα ειρωνείας των περίπου 1.100 νέων επιστημόνων που μετέχουν στην «Πρωτοβουλία» και των οποίων τα προσόντα και οι κόποι αναγνωρίστηκαν από τους πανεπιστημιακούς που τους εξέλεξαν λέκτορες πριν από δύο χρόνια. Οσοι είχαν δουλειές ή προτάσεις για δουλειά τις άφησαν εν αναμονή του διορισμού τους. Τότε ήταν που ξέσπασε η θύελλα των Μνημονίων κόβοντας στη μέση τα όνειρα των εκλεγμένων λεκτόρων και τινάζοντας στον αέρα τις ζωές τους.

Ο Νίκος Παλυβός πήρε το 1996 το πτυχίο του από το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με μία υποτροφία στο χέρι πέντε χρόνια μετά ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα «Γεωγραφία-Κλιματολογία». Από το 2003 αφοσιώθηκε στο μετα-διδακτορικό ερευνητικό έργο στην Ιταλία, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και σε προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Δημοσίευσε τη δουλειά του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, αλώνισε μεταπτυχιακά σεμινάρια και ειδικές εκπαιδεύσεις. Μέχρι το 2010 ήταν συμβασιούχος διδάσκων στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου. Μετά ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της «Πρωτοβουλίας» έγιναν περιοδεύοντες στα πολιτικά γραφεία, στα μέσα ενημέρωσης, στο δρόμο έξω από το υπουργείο Παιδείας, στους δρόμους γενικώς παλεύοντας για το υπόλοιπο μισό όνειρο της ακαδημαϊκής καριέρας. Ο Νίκος Παλυβός κάνοντας το προσωπικό του «ταμείο» στο μπλογκ που διατηρούσε, δήλωνε ως εξής την επαγγελματική του ταυτότητα: «Ελεύθερος επαγγελματίας. Τύποις. Κατ’ ουσίαν άνεργος με
Keywords
Τυχαία Θέματα