ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Σε αναζήτηση ενεργειακού μοντέλου

Με την παρουσία της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ξεκινά αύριο μια κρίσιμη εβδομάδα διαβουλεύσεων, με στόχο να ολοκληρωθεί η βραχυπρόθεσμη, τουλάχιστον, πολιτική της κυβέρνησης για θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της διυπουργικής επιτροπής για το.......
φυσικό αέριο, των λειτουργών της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου και των εμπειρογνωμόνων, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος:
•Το νέο συμβόλαιο το οποίο θα προταθεί διεθνώς για το δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για
έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
•Ο καθορισμός πλαισίου για έναρξη διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Noble Energy, με σκοπό την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος των 7 τρις κυβικών ποδιών που ανακοινώθηκε στο οικόπεδο Αφροδίτη. Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα μέσα του 2012.
•Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των κοιτασμάτων στο οικόπεδο 12, αφού το κοίτασμα εκτείνεται και εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ, και οι προσπάθειες ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την επικύρωση της συμφωνίας Κύπρου –Λιβάνου για τον καθορισμό των ΑΟΖ.

Το νορβηγικό μοντέλο

Μεσοπρόθεσμα το κυριότερο ζητούμενο για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η θεσμοθέτηση ενός μοντέλου διαχείρισης του φυσικού αερίου. Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για το περίφημο νορβηγικό μοντέλο, ενώ νύξεις γίνονται για μοντέλα –παραδείγματα προς αποφυγή, όπως π.χ. αυτό της Νιγηρίας.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Cyprus Mail ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νορβηγίας, Morten Soberg, η Νορβηγία έχει αναπτύξει ένα δικό του πρότυπο στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Κύπρου, Πάνο Παπαναστασίου, το νορβηγικό μοντέλο διαθέτει 4 πυλώνες/μηχανισμούς:

Ο εποπτικός μηχανισμός ανήκει στο Norwegian Petroleum Directorate (NPD). Εποπτεύει τη διαδικασία γεωτρήσεων, καθορίζει τους κανονισμούς διαχείρισης του φυσικού αερίου και συμβουλεύει την κυβέρνηση στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Στην Κύπρο αυτό το ρόλο σήμερα παίζει το υπουργείο Εμπορίου και δη η υπηρεσία Ενέργειας, η οποία όμως ασχολείται με τα πάντα. Χρειαζόμαστε, εν ολίγοις, κάτι πολύ πιο εξειδικευμένο το οποίο να αφορά τους υδρογονάνθρακες.

Το υπουργείο Ενέργειας αποτελεί το δεύτερο πυλώνα και ρόλος του είναι λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις, όπως π.χ. νέες αδειοδοτήσεις κλπ. Αυτό το ρόλο στην Κύπρο έχει το Προεδρικό και η διυπουργική επιτροπή.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, δηλαδή η Statoil, λειτουργεί ως κανονική εταιρεία και ελέγχεται από τη NPD, όπως όλες οι ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη φυσικού αερίου στη Νορβηγία. Η εταιρεία αυτή, η οποία ξεκίνησε ως μια μικρή τοπική εταιρεία, σήμερα ελέγχει το 80% του νορβηγικού φυσικού αερίου. Επιπλέον, έχει εξελιχθεί σε μια μεσαία εταιρεία γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης φυσικού
Keywords
Τυχαία Θέματα