UBS, Capital Economic, Skandia

Δεδομένη η χρεοκοπία της Ελλάδας - Δώστε χρόνο στην αγορά να προετοιμαστεί...

Με τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές πλέον να θεωρούν την χρεοκοπία της Ελλάδας αναπόφευκτη, η στρατηγική της καθυστέρησης έχει αρχίσει να κερδίζει οπαδούς, καθώς θεωρείται ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί
ο....
κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες.
Το πρόβλημα που καλούνται να λύσουν οι αξιωματούχοι είναι η αποφυγή μίας εξέλιξης τύπου Lehman, η οποία θα προκαλέσει και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνης και τις χρηματαγορές.
«Η αίσθηση μου είναι ότι η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, και το ερώτημα πλέον είναι πότε και πως», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Stephane Deo της UBS. Επομένως η αγορά το περιμένει και προετοιμάζεται για κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα πλέον είναι πότε θα γίνει αυτό και αν η αγορά θα έχει χρόνο για να είναι πλήρως προετοιμασμένη, πρόσθεσε ο Deo.
«Εάν προχωρήσουν σε άμεση χρεοκοπία, τότε το σημείο κλειδί θα είναι εάν θα μπορέσει η Ευρώπη να δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας γύρο από την Ελλάδα. Δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματικές οι κινήσεις, αναφέρει ο Deo, αλλά μία άτακτη χρεοκοπία, με την Ελλάδα να απουσιάζει από τις διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη να διαχειριστεί.
«Η Ελλάδα σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί δυνητικά σε μία δημοσιονομική Lehman», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Julian Jessop της Capital Economics σε σύντομο σημείωμα τους σήμερα. Η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα που θα μπορεί να έχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μία πιθανή χρεοκοπία, η αποκρυσταλοποίηση των ανησυχιών για τα δημόσια οικονομικά των κρατών, οι πιέσεις από τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και η αμφισβητούμενη σταθερότερα της νομισματικής ένωσης, όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αγορές είναι τόσο «αιμοδιψείς» που νομίζουν ότι μπορούν να αντέξουν μία χρεοκοπία, γράφει χαρακτηριστικά ο Jessop.
Η χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008 ήταν η στιγμή κλειδί της χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι ζημίες των τραπεζών από την κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων ήταν μόνο η αρχή, αφού μετά την πτώση της Lehman υπήρξε και δεύτερος γύρος απωλειών. Η εμπιστοσύνη στις αγορές κατέρρευσε, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι με την τράπεζα και με το δίκτυο της δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε μία πράξη.
Η διαφορά της Lehman με την Ελλάδα είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ αργό ρυθμό ώστε κανείς στην αγορά να μην περιμένει πλέον την πτώση της. Οι εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν προχωρήσει σημαντικά στη στρατηγική της προστασίας από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ εκτός Ευρώπης επισημαίνονται κλάδοι που έχουν αποκοπεί από κάθε τι που μπορεί να τους συνδέσει με αυτό το γεγονός.
«Όλα είναι εμπιστοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ryan Hughes της Skandia Investment Management. «Εάν η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει τότε οι αγορές υποχωρούν σημαντικά. Εάν υπάρχει έστω και ίχνος εμπιστοσύνης, μπορεί οι αγορές να υποχωρούν αλλά δεν καταρρέουν».
Η ελληνική κυβέρνηση είναι σε μία απίστευτα αδύναμη θέση, και επειδ
Keywords
Τυχαία Θέματα