TO ΜΙΚΡΟΚΥΚΛΩΜΑ χξς΄


H περίοδος που διανύουμε, σε τεχνολογικό επίπεδο, είναι η περίοδος της μικροηλεκτρονικής και της ψηφιακής τεχνολογίας (ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, ψηφιακά τηλεοπτικά δίκτυα, ψηφιακή τηλεφωνία, κ.ο.κ.). Όλες οι συσκευές μετατρέπονται σε ψηφιακές. Το ίδιο όμως έχει αρχίσει να....
συμβαίνει και με το χρήμα.

Η πρώτη έκφραση του ψηφιακού χρήματος είναι οι λεγόμενες έξυπνες κάρτες (smart cards), που είναι η εξέλιξη των πιστωτικών καρτών. Οι smart cards έχουν στο εσωτερικό τους ένα μικροτσίπ και βρίσκονται σε χρήση ήδη από
το φθινόπωρο του 1991 (Visa smard card, American Express smard card, κ.ά.). Ο χώρος αποθήκευσης δεδομένων στα μικροτσίπ αυτών των καρτών είναι 100 φορές μεγαλύτερος απ' ότι στις συμβατικές πιστωτικές κάρτες.

Η νέα αυτή τεχνολογία προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, μηδεμίας χώρας εξαιρουμένης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, την Κίνα (με πληθυσμό 1,3 δις) και την Ινδία (με πληθυσμό 1,07 δις).

Τον Ιούνιο του 2003, το ανώτατο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου της Κίνας θέσπισε έναν ειδικό νόμο (National Citizen ID Law), δια του οποίου εγκρίθηκε η προώθηση μιας νέας κάρτας-ταυτότητας με ενσωματωμένο μικροτσίπ για όλους τους κατοίκους της Κίνας. Ο David W. Chen, αρθρογράφος της εφημερίδας The New York Times, γράφει σχετικά:

Από το επόμενο έτος (οι Κινέζοι) θα γνωρίσουν κάτι νέο και εκπληκτικό σε κλίμακα, μία ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα αποθηκεύει σε μικροτσίπ όλες τις ζωτικές πληροφορίες για τους 960 εκατομμύρια πολίτες του εκλογικού σώματος. Τον Ιούνιο (του 2003), το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας (the Standing Committee of the National People's Congress), πέρασε τον Εθνικό Νόμο για την Ταυτότητα του Πολίτη, αποδεχόμενο τις κάρτες. Αυτές πρόκειται να έχουν ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο θα αποθηκεύει τα προσωπικά δεδομένα.

Το νέο αυτό πρόγραμμα έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετές πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου και του Χονγκ Κονγκ, και σύμφωνα με τις επίσημες αρχές θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2009. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζεται η ακριβής γεωγραφική θέση όλων των κατοίκων της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, μέσα από ειδικά μόνιτορ και εξελιγμένα δορυφορικά συστήματα.

Ο Nicolas Becquelin, διευθυντής του οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, λέγει με έμφαση: «It's scary what the Chinese government is doing», δηλαδή, «είναι τρομακτικό αυτό που πράττει η κυβέρνηση της Κίνας».

Στο μικροτσίπ της νέας κινεζικής ταυτότητας θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι πληροφορίες για κάθε πολίτη, καθώς και ένας 18ψήφιος αριθμός που θα αντιστοιχεί αποκλειστικά στον κάτοχό της. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κάτοικοι της Κίνας χάνουν ένα ζωτικό μέρος της ελευθερίας τους και μετατρέπονται σε 1,3 δισεκατομμύρια αριθμοποιημένους και εύκολα εντοπίσιμους υπηκόους.

Στο ζήτημα της ελευθερίας
Keywords
Τυχαία Θέματα