Ratio Legis ! Tο πνεύμα του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και η προστασία των ισχυρών δημοσίων προσώπων

To ηθικό, το νόμιμο και η συντεχνία!!!

Λάζαρος Ελευθεριάδης

Την ώρα που η χώρα ταλανίζεται μεταξύ “φθοράς και αφθαρσίας”, την ώρα που η χώρα γίνεται αντικείμενο χλευασμού και λοιδωρίας, στο εξωτερικό, εδώ στην Ελλάδα κάποιοι εξακολουθούν να επιμένουν να στέλνουν πρός όλες τίς.....
πλευρές λάθος μηνύματα.

Διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός, χρησιμοποιώντας τούς επιεικέστερους όρους του θράσσους και της προκλητικής
αναίδειας, της εμμονής των κυβερνώντων και των “συντεχνιαζομένων” πρός αυτούς βο(υ)λευτών να συμπεριφέρονται ως ομάδα, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσουν το πασιφανώς προφανές.

Ο βο(υ)λευτής, ο υπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι πρόεδροι και προιστάμενοι θεσμικών οργάνων της πολιτείας, κτλ αποτελούν τα λεγόμενα “δημόσια πρόσωπα”, ασκούν δημόσια εξουσία, λειτουργώντας εξ ονόματος του Ελληνικού λαού προασπιζόμενοι τα “συμφέροντά του, του εντολέα τους.

Δημόσια πρόσωπα ή πρόσωπα της επικαιρότητας θεωρούνται τα άτομα εκείνα που διαδραματίζουν σημαντικό θεσμικό ρόλο στο πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτιστικό και οικονομικό πεδίο της χώρας και λόγω αυτού του ρόλου αποκομίζουν αναγνωρισιμότητα, κοινωνική καταξίωση και προβολή.

Ως εκ τούτου, η κεντρική ισχυρή άποψη, της παρούσης συλλογιστικής, είναι ότι τα δημόσια πρόσωπα, δεν μπορούν να αναμένουν ή να απαιτούν την τέλεια και πλήρη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, όπως ένας απλός πολίτης, διότι προέχει η διαφάνεια της λειτουργείας τους, ως πρόσωπα το οποία ασκούν δημόσια εξουσία και επομένως είναι "απαιτητό να εκτίθενται σε δημόσιο έλεγχο ή άλλως σε κοινωνικό έλεγχο". Είναι το τίμημα του δημοσίου ρόλου τον οποίον εκουσίως επιδιώκουν, ως εκ της φύσεως της δραστηριότητός των.

Η ταυτότητα του βουλευτή που έβγαλε στο εξωτερικό ένα εκατομμύριο ευρώ, οι λίστες με τους δεκάδες πολιτικούς που φυγάδευσαν από 100 χιλιάδες ευρώ και πάνω εκτός χώρας, δεν έχουν δοθεί ακόμα στη Βουλή.

Η αρμόδια Αρχή κατά του βρώμικου χρήματος αρνείται να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή, όπως ανακοίνωσε με επιστολή της στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες του Κοινοβουλίου ενώ ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Παναγιώτης Νικολούδης επισημαίνει ότι το έμβασμα στο εξωτερικό ήταν καθ` όλα νόμιμο και κατόπιν τούτου δεν προτίθεται να αποκαλύψει την ταυτότητα του βουλευτή. Η δημοσιοποίηση του ονόματος ενός “δημοσίου προσώπου” όταν οι πράξεις του αφορούν την ηθική διάσταση του θέματος της πράξης των, δεν ανήκουν στην σφαίρα της νομιμότητος μόνον αλλά και στην σφαίρα της πολιτικής, της οποίας, θεμελειώδης ακρογωνιαίος λίθος είναι η ηθική.

Δεν είναι ratio legis, το πνεύμα του νόμου (ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων), η προστασία των ισχυρών δημοσίων προσώπων από την αποκάλυψη ενδεχομένων ανομιών τους, πολύ δε περισσότερο των “νομίμων” πράξεών των.

Δικαιολογίες “εν αμαρτίαις”, αποτελεί η επίκληση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(ν.2472/1997), για την μη αποκάλυψη του ονόμα
Keywords
Τυχαία Θέματα