Oι τράπεζες κάνουν ταμείο για τη συμμετοχή τους στη διάσωση της Ελλάδα

Το γεγονός ότι σήμερα συνεδριάζει στην Αθήνα η διεθνής των τραπεζιτών προκειμένου να αποφασίσει το βαθμό και τον τρόπο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, συνιστά το πρώτο κρίσιμο επεισόδιο του σήριαλ που θα παιχθεί στην επόμενη 4ετία. Κι αυτό γιατί, σε λίγες ώρες από τώρα, ουσιαστικά, θα....
γνωρίζουμε αν και κατά πόσο θα επηρεαστούν τα πιστωτικά ιδρύματα τόσο ως προς τα αποτελέσματα όσο και ως προς τα βασικά τους μεγέθη, συμμετέχοντας σε αυτό το εγχείρημα.

Και με βάση
αυτό το κριτήριο θα δηλώσουν κι επισήμως, αν θα συμμετάσχουν. Γιατί, εν αντιθέσει με ό,τι λέγεται αυτές τις ώρες στην αγορά, υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις τουλάχιστον ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, για τους δικούς της λόγους η κάθε μια, δεν φαίνονται και τόσο πρόθυμες να δηλώσουν παρόν στη διαδικασία. Η μία επειδή δεν γνωρίζει πόσο θα "χτυπήσει" η συμμετοχή της στα στοιχεία της, η άλλη επειδή βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, η τρίτη γιατί είναι κρατική και ούτω καθεξής.

Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι στο σύνολο τους, οι μεγάλες τράπεζες θα είναι παρούσες στη διαδικασία κι ότι ακόμα κι αν η συμμετοχή δεν φτάσει στο απόλυτο του 100%, θα αγγίξει το 90%. Πάντως, όλες οι διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ομόλογα συνολικής αξίας που ξεπερνούν τα 40 δισ ευρώ, περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σημερινή τελική αποτίμηση της συμμετοχής τους στο project.

Κι αυτό γιατί, θα επηρεάζει τη δραστηριότητα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα (σσ τουλάχιστον έως το 2019, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο για τις ανανεώσεις των ομολόγων που ελέγχουν σήμερα).

Γι αυτό και το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ξεκινά σε λίγη ώρα από τώρα, συγκεντρώνει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον κι έχει στραμμένα πάνω της φώτα της δημοσιότητας, μάλλον δικαιολογημένα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς τραπεζικού λόμπυ (IIF), οι τίτλοι των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες που θα συμμετέχουν στην διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων , υπόκεινται σε μείωση 20% της καθαρής ονομαστικής αξίας .

Χθες το ΥΠΟΙΚ όρισε τις τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-ανάδοχους για την εφαρμογή του «PSI» (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους), οι όροι του οποίου συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.


http://www.newscode.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα