Nα αγωνισθούμε για να πάρουμε την Ελλάδα πίσω!

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ

Το τελευταίο διάστημα, η ελληνική κοινωνία ζει στον ρυθμό μιας πρωτοφανούς κίνησης για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι «Αγανακτισμένοι», που γεμίζουν τις πλατείες της χώρας κάθε μέρα εδώ και δύο εβδομάδες, αποτελούν μια αυθόρμητη και μαζική αντίδραση του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Οργανώνονται διαδικτυακά και διαδηλώνουν ειρηνικά, εκφράζουν και εκπροσωπούν την αγωνία του λαού για το σήμερα αλλά και το αύριο. Και όλα αυτά, παρά την....
προσπάθεια ορισμένων «γνωστών» να τους στρέψουν ενίοτε σε αντιδημοκρατικές λογικές, καλύπτοντας τις ιδεολογικές τους
εμμονές και ψυχολογικά συμπλέγματα.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, θετικό και ενθαρρυντικό γεγονός, αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Ο λαός κινητοποιείται, αντιδρά, συμμετέχει, εκφράζεται, στέλνει μηνύματα, βάζει τις «κόκκινες γραμμές». Δυναμώνει τη φωνή της Ελλάδας και την ενώνει με τις φωνές άλλων λαών της Ευρώπης, στον αγώνα για μια Ευρώπη της συνοχής, της αλληλεγγύης, της ισόρροπης ανάπτυξης και αναδιανομής του εισοδήματος, της δίκαιης κατανομής των βαρών και των θυσιών και του σεβασμού των ασθενέστερων στρωμάτων. Μια Ευρώπη, που απελευθερώνει τις δυνάμεις της νέας γενιάς και προτάσσει τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελευθερίας.

Πέρα όμως από τα θετικά που καταγράφονται, από την κίνηση των «Αγανακτισμένων», πρέπει, χωρίς καθυστέρηση και περιστροφές, τώρα να τροφοδοτήσουμε την πολιτική συζήτηση, να περιγράψουμε το πολιτικό σχέδιο, να βάλουμε το πρόταγμα και τους άξονες για την υπέρβαση της κρίσης, για την Ελλάδα του αύριο, για την πατρίδα μας, όπως την οραματιζόμαστε οι νέοι άνθρωποι.
Και για να πάει μπροστά η Ελλάδα, απαιτούνται βαθιές αλλαγές. Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

1. Οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παρεμβάσεων, που αποκαθιστούν την αξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων και των θεσμών εκπροσώπησης, χωρίς να εξαιρούνται και οι φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας αλλά και δημόσιας επιρροής (όπως ιδίως τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης). Χρειάζονται αλλαγές στη δομή και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, με ενίσχυση της συλλογικότητάς τους, διαφάνεια στον δημόσιο βίο και το δημόσιο χρήμα, ενδυνάμωση των θεσμών ελέγχου και του Κοινοβουλίου και αποδυνάμωση της ανέλεγκτης εκτελεστικής εξουσίας.
Θεμελιώδης αφετηρία μιας τέτοιας προσπάθειας είναι αφενός μια δέσμη άμεσων μέτρων, που αποκαθιστούν το κοινό αίσθημα αφετέρου ιδίως μια Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέτει επί τάπητος τα ζητήματα αυτά.

2. Χρειάζεται ένα Εθνικό Σχέδιο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Η κουβέντα για «καλά» ή «κακά» μέτρα είναι εξόχως αποπροσανατολιστική. Το σχέδιο αυτό θα προέλθει μέσα από συμφωνία των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα βάζει τις προτεραιότητες της ανάκαμψης και του αναπτυξιακού προσανατολισμού, θα εξειδικεύεται περιφερειακά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, θα έχει βασικό
Keywords
Τυχαία Θέματα