H ανατομία του ελληνικού «κουρέματος»

Του Τάσου Ζάχου

Η απόφαση θεωρείται δεδομένη. Σε 10 μέρες περίπου σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν , οι δύο ισχυροί της Ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία φυσικά) θα αποφασίσουν χωρίς καν να μας ρωτήσουν, για επιπλέον αναδιάρθρωση του....
ελληνικού χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει θεατής των εξελίξεων,
περιμένοντας απλά κάτι καλύτερο από την Συμφωνία της 21ης Ιουλίου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να γυρίζει στις Βρυξέλλες προσπαθώντας να «αλιεύσει» πληροφορίες για το τι υπάρχει στο μυαλό των ΜέρκελΣαρκοζί για την επόμενη μέρα.

Η περίφημη πρώτη συμφωνία για την Ελλάδα με απώλειες ύψους 21% για τους ιδιώτες επενδυτές , στην οποία κατέληξαν μόλις 3 μήνες πριν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, θεωρείται ήδη «νεκρή»… και πλέον τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το που θα κλειδώσει το νέο «κούρεμα» για το ελληνικό χρέος.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια

Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το ελληνικό χρέος. Το ένα κάνει λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 50- 60%, σενάριο που φέρεται να εισηγείται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το οικονομικό «φόρουμ» του Βερολίνου, που φαίνεται προετοιμασμένο από καιρό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και την υποστήριξη των γερμανικών τραπεζών, όπως ανέφερε σχετικά με δημοσίευμα του το Bloomberg.

Από την άλλη υπάρχει το δεύτερο σενάριο για ηπιότερο «haircut» του ελληνικού χρέους ύψους 30 -40%, που σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις φαίνεται να είναι το επικρατέστερο.

Υπέρ του δεύτερου σεναρίου τάσσεται κυρίως η Γαλλία, η οποία φοβάται ότι μια περικοπή του χρέους πάνω από αυτά τα επίπεδα θα προκαλούσε ζημιά στις γαλλικές τράπεζες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στα ελληνικά ομόλογα και θα έβαζε για τα καλά στο στόχαστρο την αξιολόγηση (ΑΑΑ) της χώρας.

Από κοντά και Ισπανία και Ιταλία που δέχονται απανωτά χτυπήματα τις τελευταίες μέρες από τους οίκους αξιολόγησης και τις αγορές. Μάλιστα η υποβάθμιση της Ισπανίας από την S&P φέρεται να πέρασε το μήνυμα και στην Μέρκελ, η οποία με δηλώσεις της την Παρασκευή φάνηκε πιο μαζεμένη και ζήτησε αυξημένη προσοχή για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Τι θα «πληρώσουμε» για το κούρεμα

Φυσικά όποιο και να είναι τελικά το ύψος της αναδιάρθρωσης του χρέους μας, δεν θα είναι δωρεάν. Όπως επαλειμμένα έχουν δηλώσει ανώτερα γερμανικά στελέχη για την ελάφρυνση αυτή θα απαιτηθούν νέες θυσίες. Με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις από επίσημα γερμανικά «χείλη», τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει στον γερμανικό τύπο αλλά και την εμπειρία της παρουσίας της τρόικας τα χρόνια του Μνημονίου, προκύπτουν τα εξής:

- Περιορισμένη Εθνική Κυριαρχία: H Ελλάδα θα βρίσκεται υπό την «δαμόκλειο σπάθη» των δανειστών της για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ θα αναγκαστεί να εκποιήσει μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας της σε χαμηλότερες και πολλές φορές εξευτελιστικές τιμές.

- Περιορισμένη Δημοσιονομική Κυριαρχία: Α
Keywords
Τυχαία Θέματα