ETIKETEΣ TΡΟΦΙΜΩΝ

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να μαντέψεις το περιεχόμενο από το περιτύλιγμα. Κι αυτό ισχύει και για τα συσκευασμένα φαγώσιμα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Αξίζει όμως να ξοδέψεις 2 λεπτά για να διαβάσεις τις ετικέτες τους προτού τα ρίξεις στο καλάθι σου.

Απο την Αθηνά Παπακώστα

Έχεις αναλάβει τον ανεφοδιασμό του σπιτιού από το σούπερ μάρκετ και προσπαθείς να χωρέσεις και αυτή την υποχρέωση κάπου ανάμεσα στην επαγγελματική και στην....
προσωπική σου ζωή. Γι' αυτό και συνήθως διασχίζεις τους διαδρόμους σχεδόν τρέχοντας και αγοράζεις μηχανικά τα απαραίτητα. Οι περισσότεροι
από εμάς κάπως έτσι λειτουργούμε, γι' αυτό και σπάνια προσέχουμε τι αναγράφεται στο πίσω μέρος των συσκευασιών - στην καλύτερη περίπτωση τσεκάρουμε μόνο την ημερομηνία λήξης. Έτσι όμως αγνοούμε τι αγοράζουμε και κατά συνέπεια τι επιλέγουμε να φάμε.

Ωστόσο μια ματιά στο πίσω μέρος των προϊόντων είναι απαραίτητη, καθώς εκεί αναγράφονται, εκτός από την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους, αλλά και -υποχρεωτικά πια- η διατροφική τους ανάλυση. Πρόκειται για έναν πίνακα που μας πληροφορεί για το ενεργειακό περιεχόμενο, τις θερμίδες δηλαδή, καθώς και για τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος ανά 100 g. Συνήθως γίνεται αναφορά και στην περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, ενώ επιπλέον αναγράφεται και η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νάτριο (αλάτι). Προαιρετικά δίνονται και οι περιεκτικότητες σε διάφορα μέταλλα και βιταμίνες.
Στις νεότερες ετικέτες οι πληροφορίες για την ενέργεια, τα σάκχαρα, το ολικό και το κορεσμένο λίπος καθώς και για το νάτριο αναγράφονται πλέον και ανά μερίδα. Είναι όμως δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εάν π.χ. μία μερίδα δημητριακών 40-45 mg δίνει πολλές ή λίγες φυτικές ίνες, γι' αυτό παρέχεται ακόμη μια πληροφορία: το ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) του κάθε συστατικού που καλύπτεται από τη μία μερίδα του προϊόντος. Έτσι είναι ευκολότερο να εκτιμήσουμε τη συμβολή του συγκεκριμένου τροφίμου στη διατροφή μας.

Προσοχή, οι ποσότητες βλάπτουν
Αν στις ετικέτες των τροφίμων δεις μεγάλη περιεκτικότητα των παρακάτω συστατικών, πρέπει να τσεκάρεις το εξής: Σε περίπτωση που στον πίνακα της θρεπτικής ανάλυσης δεις ότι η μερίδα του παρέχει σημαντικό ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης, καλό θα ήταν να το αποφύγεις ακόμη κι αν είσαι απόλυτα υγιής.

-Κορεσμένο λίπος: Πρόκειται για το «κακό» λίπος που βρίσκεται κυρίως στις ζωικές τροφές, στα ολόπαχα γαλακτοκομικά, στα σφολιατοειδή και στα επεξεργασμένα είδη όπως μπισκότα, παγωτά κ.ά. Σύμφωνα με μελέτες, η υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους ανήκει σε έναν από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εξ ου και συστήνεται πλέον παγκοσμίως η αντικατάστασή του από ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά.

- Υδρογονωμένα λιπαρά: Πρόκειται για τεχνητά λιπαρά
Keywords
Τυχαία Θέματα