1η Μαίου,με τα μάτια και τη πένα ενός εν ενεργεία -εργαζόμενου- στρατιωτικού!

Του Ανέστη Τσουκαράκη
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ),
Πρόεδρος Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων.
Όλα ήταν κανονισμένα από πριν. Οι συμμετέχοντες είχαν πάρει τις αποφάσεις τους. Αυθόρμητα ο καθένας. Το ένοιωθαν. Ή τώρα ή ποτέ. «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα» είπαν. Μας τα πήραν και.....
συνεχίζουν ακάθεκτα να τα παίρνουν όλα. Δικαιώματα. Εργασία. Μισθούς. Περιουσίες. Ελευθερία. Ξεκούραση. Την ίδια μας τη Χώρα. Την πατρίδα μας. Την περηφάνια μας. Τη ζωή μας. Την ύπαρξή μας την ίδια. Άνθρωποι που ζουν με την υποδούλωση άλλων ανθρώπων. Θα το επιτρέψουμε; Και βεβαίως
όχι.

Η απόφαση διαδόθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και με όλα τα μέσα. Σε όλους τους τόπους δουλειάς. Ακόμη και στο πιο απίθανο σημείο. Από στόμα σε στόμα. Χιλιάδες το γνώριζαν. Μικροί και μεγάλοι. Το περίμεναν. Τόπος συνάντησης η συγκεκριμένη πλατεία. Ημέρα Σάββατο. Η συγκεκριμένη ώρα.

Έφτασε η ημέρα και η ώρα. Άρχισαν σιγά – σιγά οι οικογένειες να συγκεντρώνονται. Ωραία ημέρα. Περήφανη. Άλλος αέρας. Νέος. Φρέσκος. Πρώτη φορά θα συνέβαινε αυτό. Το πλήθος μεγάλωνε λεπτό το λεπτό. Ηρεμία. Ησυχία. Ειρηνική συγκέντρωση. Πρωτόγνωρη.

Ωστόσο, η αστυνομική παρουσία έντονη. Οι αστυνομικοί εξοπλισμένοι με τα όπλα της καταστολής. Πανέτοιμοι να δεχτούν τις εντολές του ανωτέρου τους. Του επικεφαλή της ομάδας. Να ΄τος, κάπου στο πλάι. Περιμένει και αυτός, μάλλον, εντολές. Είναι σίγουρο ότι η καρδιά τους πάει να σπάσει. Δεν ξέρει τι θα συμβεί και εάν συμβεί κάτι. Νέα παιδιά και αυτοί (οι αστυνομικοί). Εργαζόμενοι και αυτοί, με μισθούς πείνας και εξαθλίωσης. Κανείς δεν ξέρει. Η ώρα περνάει. Το πλήθος μεγαλώνει. Ο συγκεντρωμένος κόσμος εξακολουθεί να είναι ήσυχος. Νοιώθουν όλοι αυτό που τους ένωσε εκείνη την ημέρα. Όλοι ένα.

Δεν ξεχώριζαν το διπλανό τους, από το ντύσιμό του, τη μόρφωσή του, την εργασία του, τον τρόπο που μιλάει, τη συμπεριφορά του, το ύψος του, το βάρος του. Δεν ξεχώριζε ο ένας από τον άλλο. Όλοι ένα σώμα. Μια γροθιά.

Χειροκροτήματα. Φωνές. Το πλήθος μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Η είδηση ότι το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες πλατείες δυναμώνει και ενθαρρύνει τους παρευρισκομένους. Το χαίρονται. Εξακολουθεί να είναι πρωτόγνωρο για αρκετούς από αυτούς. Ποτέ δεν περίμεναν να βρεθούν στη συγκεκριμένη πλατεία, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και για το συγκεκριμένο λόγο.

Ξαφνικά κάτι πέφτει στους αστυνομικούς. Η φιγούρα ενός ανδρός με κουκούλα να κινείται ανάμεσα στο πλήθος και να τρέχει ξαφνιάζει. Πολλοί από τους παρευρισκομένους δεν το έχουν ξαναζήσει. Αρχίζει κίνηση από τους αστυνομικούς. Προφανώς η διαταγή δόθηκε. Διαλύστε την ειρηνική συγκέντρωση με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο. Αντιμετωπίστε την απειλή που δεχτήκατε. Προβείτε σε προσαγωγές και συλλήψεις. Ο κόσμος τρέχει. Δεν κατάλαβε τι έγινε.

Αναρωτιέται για την επίθεση των αστυνομικών. Μα καλά, μια ειρηνική συγκέντρωση ήταν. Τι έπαθαν ξαφνικά οι αστυνομικοί; Γιατί χτυπούν; Γιατί συλλαμβάνουν; Τι κάναμε; Οι πιο ψύχραιμοι,
Keywords
Τυχαία Θέματα