160 δις ευρώ δάνειο για 7 χρόνια... και επιλεκτική χρεοκοπία

Γράφει ο Αδαμάντινος

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου, η ευρωζώνη ενισχύει το ρόλο του Ταμείου Στήριξης (ΕFSF) και το αναβαθμίζει σε ένα ρόλο Ευρωπαικού ΔΝΤ. Παράλληλα προανακοινώνει τη λειτουργία κάποιου μηχανισμού αξιολόγησης μέσα σε αυτό αντίστοιχου με εκείνου τών τριών αμερικάνικων και του ενός κινέζικου οίκων αξιολόγησης. Τέλος του δινει τη δυνατότητα συμμετοχής στη δευτερογενή αγορά παραγώγων με κεφάλαια που θα καθοριστούν στο.....
μέλλον.

Οσον αφορά την Ελλάδα,
η λύση που προτείνεται είναι η μετακύλιση και η επαναγορά ομολόγων, όπως και η ανταλλαγή χρέους με διάφορους τρόπους (π.χ. μεταφορά κρατικών δικαιωμάτων απο κρατικό πλούτο και παραχώρηση κράτους). Σκοπός είναι να ελαττωθούν τα τοκοχρεωλύσια που πληρώνει ανα χρόνο η χώρα και το χρέος να γίνει πιό βιώσιμο. Η παράταση της διάρκειας των υφιστάμενων ομολόγων προτείνεται από το IFF να γίνει με αντάλλαγμα πιστωτικές εξασφαλίσεις π.χ. από υποθήκες ή με εγγύηση ομολόγων αξιολόγησης AAA με μηδενικό τοκομερίδιο της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα που θα εξυπηρετήσει αυτόν αποκλειστικά το σκοπό και κατά συνέπεια θα σταθεροποιεί το χρηματοπιστωτικό τομέα (τις τράπεζες και κάποιους ιδιώτες δανειστές) και το ευρώ. Το νέο πακέτο δανεισμού εκτιμάται γύρω στα 159 δις ευρώ με επιτόκιο γύρω στο 3.5% και πιαθνόν κάποια περίοδο χάριτος. Το ποσό αυτό φαίνεται ότι θα προέλθει από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (περίπου 109 δίς ευρώ), από τις τράπεζες (περίπου 37 δις ευρώ) και από την εξαγορά του ελληνικού χρέους (12 δις ευρώ). Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας με αυτό το δάνειο καλύπτονται ως το 2020, εκτιμάται ότι θα καταβάλλεται στη χώρα δάνειο γύρω στα 23 δις ευρώ το χρόνο... 23 Χ 7χρόνια=161 δις...

Οπως καταλαβαίνετε, θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, όπου το έλειμμα στο ΑΕΠ δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό θα δημιουργήσει μια υστέρηση στις πληρωμές και θα οδηγήσει σε επιλεκτική εξυπηρέτησή τους. Μόνος τρόπος να διορθωθεί το πρόβλημα αυτό είναι η μείωση μισθών, οι κατ’επιλογήν απολύσεις και ίσως κάποιος ακριβός εξωτερικός δανεισμός απο τις αγορές, που θα δανείζουν τη χώρα με επιτόκιο πάνω από 3.5% ενώ αυτές θα δανείζονται με 3.5% απο τήν ΕΚΤ.

Σας υπενθυμίζω ότι και στην επιλεκτική χρεοκοπία υπάρχουν ασφάλιστρα κινδύνου, οπότε ένας νέος κύκλος κέρδους είναι πρό των πυλών.

Μεγάλη επιφύλαξη εκφράζει και ο διεθνής Τύπος για την λύση που προκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και αναφέρεται ιδιαίτερα στο μελανό σημείο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Οι Financial Times, υπογραμμίζουν ότι το προσχέδιο «οδηγεί πιθανότατα στην πρώτη πτώχευση χώρας της ευρωζώνης» και αναφέρουν ότι «το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα περιλαμβάνει συμμετοχή ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του χρέους και υπό αυτό το πρίσμα συνιστά πολιτική νίκης της γερμανίδας καγκελαρίου».

Πηγές του γαλλικού πρακτορείου AFP, κάνουν λόγο για «επιλεκτική χρεο
Keywords
Τυχαία Θέματα