1,5 δισ. δάνεια θα "κουρέψουν" εφέτος οι ελληνικές τράπεζες

Δάνεια περί το 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να διαγράψουν φέτος οι ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας το ποσοστό των διαγραφών επισφαλών δανείων περίπου κατά 10% σε σχέση με πέρυσι. Το 2010 οι τράπεζες πραγματοποίησαν διαγραφές δανείων ύψους 1,32 δισ. ευρώ, στην πλειοψηφία τους καταναλωτικά δάνεια, ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 οι νέες διαγραφές ανήλθαν στο.....
ποσό των 294 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες
αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες επισφάλειες και άρα μεγαλύτερες πιέσεις από τις εποπτικές αρχές για «ξεκαθάρισμα» των χαρτοφυλακίων τους, από την άλλη όμως, τα κέρδη και τα κεφάλαια των τραπεζών έχουν περιοριστεί.

Το πότε ένα δάνειο διαγράφεται ως οριστικά μη εισπράξιμο καθορίζεται από την πολιτική της κάθε τράπεζας. Αρχικά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες υπολογίζονται ως καθυστερήσεις και κατόπιν κρίνεται ποια από τα καθυστερούμενα δάνεια θα θεωρηθούν ως μη εξυπηρετούμενα (Non Performing Loans). Μη εξυπηρετούμενα και καθυστερούμενα δάνεια ταυτίζονται στην καταναλωτική πίστη όπου ένα δάνειο μπαίνει ταυτόχρονα στις δύο κατηγορίες εφόσον δεν πληρώνεται για πάνω από 90 ημέρες. Στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ωστόσο, ένα δάνειο για να θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο πρέπει να μην πληρώνεται για πάνω από 180 ημέρες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα