Ζητείται αναγέννηση του αντι-Νταβός...


Η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, που χαρακτηρίζεται και «φόρουμ των πλουσίων», δεν πολιορκείται φέτος από διαδηλωτές, όπως συνέβαινε άλλοτε. Επομένως, ζητείται αναγέννηση του κινηματικού αντι-Νταβός...


Θυμίζω ότι το 2001, ως απάντηση στο Φόρουμ του Νταβός, είχε ιδρυθεί στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, με σύνθημα «Ενας
άλλος κόσμος είναι εφικτός», «Κόσμος που να χωράει πολλούς κόσμους», σύμφωνα με προγενέστερο σύνθημα των Ζαπατίστας στο Μεξικό. Με άλλα λόγια, κόσμος ισότητας και αλληλεγγύης για τους διαφορετικούς και κοινωνικά αδύναμους.
Αίτημα επίκαιρο και στη χώρα μας, όπου, δυστυχώς, χρειάζονται «μασάζ» οι βουλευτές της υποτιθέμενης φιλελεύθερης παράταξης για να ψηφίσουν κυβερνητικό νομοσχέδιο υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τους λέει «Κάν’ το όπως η Ευρώπη». Προτροπή που δείχνει ότι απέχουμε από το «να γίνουμε Ευρώπη», όπως ήταν η υπόσχεση όταν η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΟΚ, σήμερα Ε.Ε., το 1979. Κι ύστερα καμαρώνει η Ν.Δ. για τον ευρωπαϊσμό της, ενώ είναι κατηγορούμενη από το Ευρωκοινοβούλιο για βαρύτατες παραβάσεις του κράτους δικαίου διά των υποκλοπών και στον τομέα του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ) σήμανε μεγάλη κινηματική ανάταση και υπέρ της ειρήνης, στα χρόνια που η κυβέρνηση Μπους του νεότερου ψήφιζε το Patriotic Act, ζητώντας από τους πολίτες «τα κεφάλια μέσα» στο όνομα της αντιτρομοκρατίας. Ευρύτατος πολιτικοκοινωνικός συνασπισμός το ΠΚΦ, με παρούσα σύμπασα την Αριστερά, κοινοβουλευτική και μη, με την εξαίρεση της δογματικής πτέρυγας, μεγάλα τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, μαζί με τα συνδικάτα, φιλειρηνικούς, αντιρατσιστικούς και φεμινιστικούς φορείς. Με άλλα λόγια, ό,τι χρειάζεται σήμερα για αλλαγή πορείας της Ε.Ε. στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης, για τη διεκδίκηση της οποίας ιδρύθηκε το 2002 στη Φλωρεντία το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, αφού είχε προηγηθεί η Γένοβα τον Ιούλιο του 2001.
Αξιοσημείωτο ότι το ΠΚΦ δεν έμεινε στο Πόρτο Αλέγκρε, έχοντας ευνοήσει και την πρώτη εκλογή του Λούλα στην προεδρία της Βραζιλίας, αλλά ταξίδεψε και στη Βομβάη, καθώς και στην Τυνησία, για να συναντηθεί με τις δημοκρατικές αραβικές εξεγέρσεις. Το δε Ευρωπαϊκό Φόρουμ, μετά τη Φλωρεντία, πήγε διαδοχικά σε Παρίσι, Λονδίνο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, αλλά και βορειότερα, στην Αγία Πετρούπολη και στο Μάλμε.
Περασμένα μεγαλεία, θα πείτε, επένδυση στο μέλλον, θα απαντήσω, προσβλέποντας σε νέα κινηματική ανάταση στην Ευρώπη, που ζει νέα βαθιά διαίρεση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο, οι οποίες επισημαίνονται και στο Φόρουμ του Νταβός.
Πάνος Τριγάζης (Μέλος της Κ.Ε. και υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.)
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα