Βόμβα έτοιμη να εκραγεί το νέο κύμα μεταναστών

«Κύμα» μεταναστών πνίγει το Αιγαίο, με τα νησιά να δέχονται καθημερινά δεκάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας παράτυπα στην προσπάθειά τους να φύγουν μακριά από εμφύλιες διαμάχες ή επιθέσεις ισλαμιστικών οργανώσεων. Στόχος τους να μπορέσουν...

να περάσουν μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ή να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας...

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου διαμορφώνονται ήδη συνθήκες έκτακτης ανάγκης, λόγω της πρωτοφανούς αύξησης
του αριθμού των μεταναστών. Οι υποδομές για να τους φιλοξενήσουν δεν υπάρχουν και το πρόβλημα διογκώνεται.

Στη Λέσβο και τη Χίο μόνο την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα επιχείρησαν να αποβιβαστούν 618 άτομα. Σε 19 διαφορετικές επιχειρήσεις προχώρησε το Λιμενικό, εντόπισε επίσης 36 μετανάστες στη Σαμοθράκη, 69 στο Φαρμακονήσι (δύο περιστατικά), 71 στην Κω (δύο περιστατικά) και 82 στη Σάμο (δύο περιστατικά).

Από το Λιμενικό Σώμα εκτιμάται πως αυτή τη στιγμή στα τουρκικά παράλια βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ψάχνουν να βρουν τρόπους να περάσουν στην Ελλάδα. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 επιχείρησαν να βγουν σε ελληνικά νησιά συνολικά 10.445 μετανάστες.

Πάνω από 700 σε ένα 48ωρο

Στην Αθήνα βρίσκονται πλέον οι 109 πρόσφυγες από τη Σομαλία και το Σουδάν που ναυάγησαν τη Μεγάλη Εβδομάδα στα ανοικτά της Γαύδου. Μεταξύ τους βρίσκονται και δεκάδες παιδιά. Φτάνοντας στον Πειραιά και ελλείψει των απαραίτητων καταλυμάτων οι περισσότεροι κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρίας. Κάποιοι φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών τους που ήδη βρίσκονταν στην Ελλάδα, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν μέρος να μείνουν καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, κάτι που αναφέρεται και από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο προβληματισμός στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι έντονος. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τη Δευτέρα, εκπονείται σχέδιο για την «αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος».

«Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Keywords
Τυχαία Θέματα