Βατικανό: η αθέατη πλευρά του εορτασμού



Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
Με πομπώδη τρόπο και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπουρι κ. Ρόουαν Ουίλιαμς, εορτάσθηκε στο Βατικανό η 50ή επέτειος της έναρξης της εκεί διεξαχθείσης Β' Συνόδου των Ρωμαιοκαθολικών. Όλοι οι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχου, εξύμνησαν τα, κατά την άποψη τους, θετικά σημεία του γεγονότος. Όμως υπάρχει και η .........αθέατη, η κρυπτόμενη πλευρά του εορτασμού, που δεν προβλημάτισε τους παρευρισκόμενους. Ίσως γιατί δεν είναι ευχάριστη.
Στα πενήντα
χρόνια που πέρασαν (1962-2012) οι Ρωμαιοκαθολικοί γνώρισαν στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη στην ιστορία τους υποχώρηση της χριστιανικής πίστης. Αντίθετα η Ορθοδοξία, μετά τη σκληρότατη δοκιμασία στο καμίνι του αθεϊσμού και του ολοκληρωτισμού, γνωρίζει άνθηση στην Ευρώπη. Θα αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Γαλλίας, χώρας με έντονη την παρουσία των Καθολικών, αλλά και των αντιχριστιανικών δυνάμεων. Στα 1966 χειροτονήθηκαν σε όλη τη χώρα 600 κληρικοί, ενώ στα 2009 μόνο 89. Πρόσφατη ( Σημ. Δημοσιεύθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2012) δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP και της Ρωμαιοκαθολικής Γαλλικής Εφημερίδας "La Croix" δείχνει πως τον Μάρτιο του 1961 το 92% των Γάλλων ήσαν βαπτισμένοι και το 2012 είναι το 80%. Το 1962 στη Θεία Λειτουργία πήγαινε τακτικά το 38% των πιστών και το 2012 μόνο το 7%. Επίσης το 1961 το 26% του 92% των βαπτισμένων Γάλλων ποτέ δεν πήγαινε στην Εκκλησία, ενώ το 2012 από το 80% των βαπτισμένων Γάλλων ποτέ δεν πηγαίνει το 58%! Ο ερευνητής της κοινωνιολογίας της θρησκείας Γκυ Μισελά σημειώνει ότι μετά τα σκάνδαλα της παιδεραστίας και της ομοφυλοφιλίας, που είχαν ως πρωταγωνιστές ρωμαιοκαθολικούς ιερείς και μοναχούς, παρατηρείται όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μια σημαντική μείωση των προσερχομένων πιστών στην Εκκλησία. Πολλοί από αυτούς που δεν προσέρχονται πλέον μπορεί να μην έγιναν άθεοι ή αγνωστικιστές, αλλά δεν αποδέχονται πλέον την οργανωμένη Εκκλησία και μερικοί μετακινούνται σε άλλα δόγματα και σε άλλες θρησκείες, ακόμη και στο Ισλάμ! Πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Λε Φιγκαρό" αποκαλύπτει ότι στο Βιερζόν ( κεντρική Γαλλία) υπάρχουν ζωηρές αντιδράσεις για τη συζητούμενη πώληση σε μουσουλμάνους και μετατροπή σε τζαμί του Ρωμαιοκαθολικού Ναού του Αγίου Ελουά,.
Κατρακύλα στην εκκοσμίκευση Στα πενήντα χρόνια από τη Β' Σύνοδο των Ρωμαιοκαθολικών έχει επιδεινωθεί η εκκοσμίκευση στο Βατικανό. Ενδεικτική της εκεί κατάστασης είναι η πρόσφατη καταδίκη του εξ απορρήτων θαλαμηπόλου του Πάπα για διαρροή στον Τύπο απόρρητων προσωπικών εγγράφων και σημειώσεων του Ποντίφικα. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι βιβλία έχουν εκδοθεί και περιοδικά έχουν αφιερώματα για τη "γεωστρατηγική" ή "γεωπολιτική" του Βατικανού. Οι συγγραφείς των σχετικών κειμένων το αντιμετωπίζουν ως μια κοσμική οντότητα, με διεθνή διπλωματία και με προβολή της πολιτικής και της οικονομικής της ισχύος.
Keywords
Τυχαία Θέματα