Βασιλιάς της Ιορδανίας: Η Τουρκία εξάγει τρομοκράτες στην Ευρώπη

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Σύμφωνα με την διαδικτυακή πύλη ειδήσεων Middle East Eye ο βασιλιάς της Ιορδανίας σε συνάντηση κορυφής με ανώτερους Αμερικανούς πολιτικούς τον Γενάρη κατηγόρησε την Τουρκία λέγοντας ότι εξάγει τρομοκράτες στην Ευρώπη....
Συγκεκριμένα ο βασιλιάς Αμπντάλα είπε ότι η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη δεν ήταν τυχαία ούτε ήταν τυχαία η παρουσία τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες. Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες πηγαίνουν
στην Ευρώπη είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής και ότι η Τουρκία συνεχίζει να έχει ελάχιστες συνέπειες παρά την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής αλλά τώρα απαλλάχθηκε και από την ευθύνη. Όταν ρωτήθηκε από Αμερικανό μέλος του Κογκρέσου αν το Ισλαμικό κράτος εξάγει πετρέλαιο στην Τουρκία απάντησε φυσικά.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα έκανε τις παρατηρήσεις του κατά την διάρκεια μιας ενημέρωσης στο Κογκρέσο, παρουσία αξιωματούχων πολλών βαθμίδων. Ο Αμπντάλα είπε ότι ο Ερντογάν πίστευε σε μια ισλαμική λύση στην περιοχή. Ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία όχι μόνο υποστήριζε ισλαμικές ομάδες στην Συρία και άφηνε ξένους μαχητές να περάσουν από το έδαφος της αλλά βοηθούσε ισλαμικές πολιτοφυλακές στην Λιβύη και την Σομαλία. Ο εξτρεμισμός κατασκευάζεται στην Τουρκία είπε ο Ιορδανός μονάρχης που ρώτησε τους γερουσιαστές γιατί Τούρκοι εκπαίδευαν τον στρατό της Σομαλίας.
Ο Αμπντάλα κάλεσε τους παρόντες Αμερικανούς πολιτικούς να ρωτήσουν τους προέδρους της Αλβανίας και του Κοσσόβου για τους Τούρκους και ανέφερε ότι Αλβανία και Κόσσοβο ικέτευαν την Ευρώπη να τις συμπεριλάβει πριν το κάνει ο Ερντογάν.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιορδανίας είπε πως όταν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμπόδισαν την Τουρκία από το να εδραιώσει ασφαλείς ζώνες στην βόρεια Συρία ώστε να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων στην Τουρκία έστειλε τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.
Η τουρκική κυβέρνηση δεν σχολίασε επίσημα τις δηλώσεις που αποδίδονται στον βασιλιά της Ιορδανίας αλλά μια ανώτερη τουρκική πηγή είπε ότι γίνεται εκπρόσωπος του Άσαντ.
Το θέμα ποτέ δεν ήταν οι Τούρκοι, ήταν αυτοί που τους ανέχονταν σε βάρος των γηγενών, των τρίτων χωρών που αναμειγνύονται και των προσφύγων και αυτοί δεν ήταν μόνο οι κυβερνήσεις, εξαιτίας των συμφερόντων και λανθασμένης γεωπολιτικής θεώρησης ειδικά στην Ελλάδα, ήταν και είναι οι ανθρωπιστές που στηρίζουν τον τουρκικό φασισμό στο όνομα των μετρημένων στα δάχτυλα ταξικών αδερφών. Αυτό λέει πολλά για τον ανθρωπισμό τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα