Τσίπρας στο Taggespiegel: «Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες»

Λίγες ώρες πριν την ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στο Tagesspiegel (αναρτήθηκε το βράδυ της Τετάρτης) υπό τον τίτλο "Οι Γερμανοί δεν πληρώνουν τους Έλληνες"...
απευθύνεται στην γερμανική κοινή γνώμη προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια για τις συντάξεις στην Ελλάδα και να
διαλύσει το μύθο ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι "ακριβό".

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η αύξηση του μεγέθους των συντάξεων ως ποσοστού του ΑΕΠ οφείλεται στη μείωση του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και όχι στην αύξηση της δαπάνης, επομένως είναι άδικη και μεθοδολογικά λανθασμένη όποια σύγκριση με την Γερμανία. Αναφέρει επίσης πως "η πιο σημαντική διαταραχή στο σύστημα οφείλεται στα μειωμένα έσοδα που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια" τόσο εξαιτίας των απωλειών περιουσιακών στοιχείων που προκάλεσε το PSI ( κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατείχαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με συνολικό κόστος περίπου 25 δις) όσο όμως -και κυρίως- από την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που προκάλεσε η εκτίναξη της ανεργίας και η μείωση των μισθών.

Επισημαίνει, ότι στην Ελλάδα της κρίσης οι συντάξεις των γονέων είναι το τελευταίο καταφύγιο για χιλιάδες οικογένειες που έχουν χτυπηθεί από την ανεργία η οποία κινείται στο 25%, επομένως δεν μπορεί να υιοθετηθεί η λογική των τυφλών και οριζόντιων περικοπών, "όπως μας ζητούν κάποιοι". Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναιαποφασισμένη να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού προκειμένου να δασφαλίσει την βιωσιμότητά του.
Keywords
Τυχαία Θέματα