Τσίπρας σε Κάμερον: Δεν θα διαλύσεις εσύ την Ε.Ε

Επίθεση στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον και όσους αντιστέκονται στα βήματα εκδημοκρατισμού της ΕΕ, εξαπέλυσε πριν λίγο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρεία της Κομισιόν, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας. "Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη συγκρούονται δύο στρατηγικές...
Η πρώτη θέλει να γίνουν έστω και μικρά βήματα προς τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης.
Δεν τα θεωρούμε αρκετά και πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά πρέπει να γίνει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η δεύτερη στρατηγική, αυτή που ο κος Κάμερον προκρίνει, είναι αυτή της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι αυτή που θέλει την Ευρώπη να είναι απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται από χθές στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου για επαφές με το προεδρείο και τα στελέχη της ευρω-ομάδας της Αριστεράς, ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, αλλά και με τους συνυποψηφίους του για την προεδρεία της Κομισιόν. Είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ και στην συνέχεια με τον επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σούλτς και τη Σκα Κέλερ, υποψήφια των Πρασίνων. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά, υπογράμμισε ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των υποψηφίων, ότι επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να είναι ένας από τους πέντε που διεκδίκησαν την ψήφο των Ευρωπαίων πολιτών και όχι κάποιος διορισμένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

κος Γιούνκερ είναι επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους βουλευτές και έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή, να διεκδικήσει, να δημιουργήσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την κατάλληλη πλειοψηφία προκειμένου να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Εξηγώντας την θέση του αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μπορεί να είναι μεν, κάθετα αντίθετος με τις προτάσεις του ανθυποψηφίου του, όμως αυτή τη στιγμή προέχει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία.

Ο Αλ. Τσίπρας, όμως, δεν αρκέστηκε στην υπεράσπιση των θεσμών, αλλά κατέστησε σαφή την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη συζήτηση, υιοθετώντας μια ενεργό στάση προτάσεων και διεκδικήσεων με στόχο να συνδιαμορφώσει το τοπίο. "Ζήτησα από τους ανθυποψηφίους μου, να συμφωνήσουμε, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, να αρνηθούν να τον ψηφίσουν όλες οι πολιτικές ομάδες" είπε ο υποψήφιος της Ευρωπαικής Αριστεράς.

Η επιθετική στάση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη διαπραγμάτευση που ξεκινάει ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες σήμερα και η οποία δεν αφορά μόνο το πρόσωπο του προέδρου της Κομισιόν, αλλά επεκτείνεται στο πρόσωπο του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, την πλήρωση της θέσης του ύπατου αρμοστή για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ για πρώτη φορά παίρνει και προγραμματικό περιεχόμενο.

Κατά τη συνάντηση με τους Πρασίνους, Τσίπρας και Κέλερ διατύπωσαν την επιθυμία για ένα διαρκή προγραμματικό διάλογο των δυο ομάδων, αφού σε μια σειρά από θέματα υπάρχει σύγκλιση απόψεων, όπως για παράδειγμα στη διατλαντική συμφωνία εμπορίου, την ανάγκη να σταματήσει η λιτότητα και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κοκ. Σε καλό κλίμα διεξήχθησαν και οι συναντήσεις του Α. Τσίπρα με τους Φερχοφσταντ και Σούλτς, με το κλίμα να εμφανίζεται ουσιαστικά διαφορετικό σε ότι αφορά τον δεύτερο, όπως φαίνεται από ένα ανεκδοτολογικό στιγμιότυπο που μεταφέρεται από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτό όταν ο Μάρτιν Σούλτς είδε τον Αλέξη Τσίπρα, φέρεται να διερωτήθηκε γιατί δεν έχει το τηλέφωνο του, για να λάβει την χιουμοριστική απάντηση: "Μήπως επειδή με θεωρούσες το πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη";
Keywords
Τυχαία Θέματα