Το ξηλωμένο πουλόβερ της κυβέρνησης και μια δραχμή

Είχε ένα στοιχείο πολιτικής φάρσας η αποκάλυψη ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΟΕ Χ. Στεφανάδης αρθρογραφούσε το 2011 υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Ενώ η κυβέρνηση αγωνίζεται να αποδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ...
αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική παρουσία στην ευρωζώνη, έγινε γνωστό ότι ο εκσυγχρονιστής υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης επέλεξε για δεξί του χέρι έναν δραχμικό. Ο ίδιος ο κ. Στεφανάδης αναγκάστηκε να κάνει δηλώσεις μετάνοιας και προσήλωσης στο ευρώ, αλλά
οι εντυπώσεις είχαν ήδη δημιουργηθεί.

Άλλωστε, όλα τα λουλούδια ανθούν στην κυβέρνηση που ανασχηματίστηκε μετά τις ευρωεκλογές. Το "μπουμπούκι" που ξεχωρίζει μέχρι στιγμής είναι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τον προϋπολογισμό τον οποίο δεν ψήφισε ως ανεξάρτητος βουλευτής, ενώ κήρυξε ανένδοτο αγώνα εναντίον των απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ. Το ακολούθησε στη "γραμμή" εναντίον των απολύσεων και ο συνυποψήφιός του στη Β Αθήνας υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοίδης, ο οποίος μέχρι πριν από τις ευρωεκλογές εμφανιζόταν ως αποφασισμένος μνημονιακός. Μετά τις 25 Μαΐου άλλαξαν πολλά και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να φέρει ξανά κοντά του δημοσίους υπαλλήλους και άλλες κοινωνικές κατηγορίες από τις οποίες αποξενώθηκε με τα μνημόνια.

Αυτά ενώ στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου που συνόδευσε τον πρωθυπουργό χθες στο ταξίδι του στην Πορτογαλία δήλωσε ότι «εάν επικρατούσε η άποψη του κ. Ανδρέα Λοβέρδου (για τη διαθεσιμότητα και τον αριθμό των επαναπροσλήψεων στα ΑΕΙ) θα άρχιζε να ξηλώνεται το πουλόβερ».

Όμως, το πουλόβερ έχει αρχίσει ήδη να ξηλώνεται. Και η πρωτοβουλία δεν ανήκει αποκλειστικά στο πράσινο αντάρτικο. Υπάρχει και γαλάζιο αντιμνημόνιο το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικά δραστήριο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος σε συνάντησή του με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστεί το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Η μεταρρύθμιση Χατζηδάκη που προβλήθηκε ως μεγάλη επιτυχία κόντρα σε συντεχνιακές αντιδράσεις θα περάσει τώρα από την κρησάρα Γιακουμάτου, ο οποίος φεύγει πιο μπροστά ακόμη και από τον πολιτικό του προϊστάμενο Νίκο Δένδια.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα συμμετάσχει αύριο για πρώτη φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup για να διαβεβαιώσει ότι τα προαπαιτούμενα των δόσεων ύψους 2 δισ ευρώ θα υλοποιηθούν άμεσα. Παρόλο που δεν έχει γίνει τίποτα ως προετοιμασία, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι θα τα περάσει όλα από τα θερινά τμήματα της Βουλής, ενώ οι κεφαλαιακές ανάγκες της χώρας για τον Αύγουστο ανέρχονται στα 7 περίπου δισ. Οι δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού παράγοντα στο Reuters ότι πρόκειται να γίνει νέα έξοδος στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι ενόχλησε τους πιστωτές γιατί εκλήφθηκε ως μήνυμα ανυπακοής, το οποίο στη συνέχεια μαζεύτηκε από ελληνικής πλευράς, ακριβώς επειδή για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα χρειάζεται η υποστήριξη της Τρόικας - παρά τους μύθους που καλλιεργούνται για έξοδο από την κρίση.

Τυχόν νέα έξοδος στις αγορές δε σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή πως δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή, δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Δεν πρόκειται να βγούμε «σπασμωδικά» στις αγορές μόνο «για να πούμε ότι βγήκαμε» ή «για να πούμε πως δεν χρειαζόμαστε άλλη προσαρμογή» συνέχισε για να καταλήξει ότι η πρόσβαση στις αγορές πρέπει να διαχωριστεί από την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, και να μη δημιουργείται «η αίσθηση στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε αυτά που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και 20 χρόνια».
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, άλλωστε, στη συνάντηση που είχε με τον Β. Σόιμπλε στην Πορτογαλία έδειξε βούληση επιμονής στο πρόγραμμα προσαρμογής, αφήνοντας πίσω τις διακηρύξεις περί επαναδιαπραγμάτευσης. Υποτίθεται ότι εργάζεται αθόρυβα για τη μείωση των φόρων από φθινόπωρο, αλλά το ορατό είναι το άγχος του να μη θυμώσει το Βερολίνο με τις κουβέντες εσωτερικής κατανάλωσης που φτάνουν ως εκεί και γίνονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.
Keywords
Τυχαία Θέματα