Το ιταλικό... ψάρι και η Ελλάδα!

Γράφει ο Dr. MoneyΑς είμαστε ρεαλιστές.Ακόμη κι αν η Ελλάδα προσπαθήσει σκληρά, δεν θα μπορέσει να πετύχει όλους τους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα τις διαρθρωτικές αλλαγές που ζητούν οι εταίροι μας.Ίσως δεν χρειάζεται.Με τις ανακολουθίες, τις συνεχείς αναβολές και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουμε κατορθώσει να χαμηλώσουμε αρκετά τον πήχη των προσδοκιών των εταίρων μας για τις
.......ικανότητές μας.Όσο κι αν ηχεί παράξενα, αυτό ίσως αποδειχτεί καλό, γιατί μπορούμε να τους εκπλήξουμε ευχάριστα πιο εύκολα.Ακόμη λοιπόν κι αν εφαρμόσουμε το 70% - 80% των συμφωνηθέντων, δεν θα έχουν πιθανόν μεγάλα παράπονα από εμάς.Μάλλον ανακούφιση θα νιώσουν.Άλλωστε, τι παραπάνω μπορεί να περιμένουν από αδιόρθωτους;Όμως, είναι πιθανόν να μη συμβεί ούτε αυτό.Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουμε παραβιάσει από τη μεριά μας τη συμφωνία για παροχή χρηματοδότησης, με αντάλλαγμα τα μέτρα.Επειδή δεν θα είναι η πρώτη φορά, οι αγανακτισμένοι εταίροι μας ίσως μπουν στον πειρασμό να μας αφήσουν να βράσουμε στο ζουμί μας.Ευτυχώς για εμάς, όμως, μάλλον δεν θα το κάνουν, γιατί η Ιταλία κάνει μέχρι στιγμής ό,τι μπορεί για να πείσει τις αγορές πως θα πρέπει να τη δοκιμάσουν.

Η άνοδος του κόστους προστασίας από μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών της γείτονος στις 300 μονάδες βάσης χθες στα 5ετή CDSs δείχνει κάτι τέτοιο.Το ίδιο μήνυμα έστειλε επίσης η αγορά ομολόγων, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου στη χθεσινή δημοπρασία στο επίπεδο του 5,7% - 5,8%.Αν μάλιστα η Ιταλία είχε έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο που έβγαινε και χαρακτήριζε βάρβαρα αυτά τα επίπεδα επιτοκίων, θα ήταν ακόμη καλύτερα, αλλά δυστυχώς για εμάς δεν διαθέτει τέτοιον.

Για να είμαστε δίκαιοι, η αγορά φαίνεται να έχει εντοπίσει μεν την αχίλλειο πτέρνα της Ιταλίας, όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιο ότι θα τεστάρει τις αντοχές της.

Κι αυτό γιατί η άνοδος του κόστους των ιταλικών CDSs και των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα ίσως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε άλλους παράγοντες.

Αναφερόμαστε στις ανησυχίες για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των ΗΠΑ, λόγω του αδιεξόδου στο θέμα της αύξησης του ορίου για το ομοσπονδιακό χρέος, στις αμφιβολίες για την επικύρωση των αλλαγών στον μηχανισμό EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια στην ευρωζώνη και στις αδυναμίες του ελληνικού πακέτου.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ερωτήματα θα απαντηθούν τις επόμενες 8 εβδομάδες, οπότε θα φανεί πιο ξεκάθαρα αν η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων και του κόστους των CDSs έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά ή ήταν παροδική.

Σε περίπτωση όπου η αγορά τεστάρει την Ιταλία, γεγονός που αρχίζουμε να πιστεύουμε όλο και περισσότερο, η Ελλάδα θα αγοράσει περισσότερο χρόνο και οι εταίροι μας θα δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια για τις αδυναμίες μας, γιατί η Ε.Ε. κατανοεί ότι η Ιταλία είναι μεγάλο ψάρι για να αφήσει να το φάει ένα μικρότερο, έστω και σαρκοφάγο, όπως η Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα