Το Ισραήλ βομβάρδισε ιστορικό τέμενος στη Γάζα, σύμφωνα με τη Χαμάς


Η Χαμάς ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ βομβάρδισε το μεσαιωνικό τέμενος Ομάρι της Γάζας, το παλαιότερο και μεγαλύτερο τέμενος στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές στο κτίριο, με το παλαιστινιακό κίνημα να κάνει λόγο για ένα «ειδεχθές, βάρβαρο έγκλημα».

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από μέσα ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα και τις οποίες το Reuters

δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως δείχνουν μεγάλες ζημιές στο τέμενος, με πεσμένους τοίχους και στέγες και μια τεράστια ρωγμή στο κάτω μέρος του πέτρινου μιναρέ.

Δημοσιογράφοι του Reuters από τη Γάζα αναγνώρισαν ότι ο μιναρές στη φωτογραφία είναι αυτός του τεμένους Ομάρι.

Και το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera επαλήθευσε ότι οι φωτογραφίες είναι του τεμένους.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τις ζημιές στο τέμενος.

Το τέμενος Ομάρι πήρε το όνομά του από τον δεύτερο χαλίφη του Ισλάμ, Ομάρ.

Ο Ισραηλινός Στρατός συνέχισε σήμερα τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότο, καθώς και χτυπώντας στόχους στον Λίβανο και τη Συρία. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και τον Λίβανο και οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη καταζητούμενων στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται.

Ο IDF ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες, ενώ τέσσερις μαχητές που πρόσκεινται στη Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού drone που είχε στόχο το όχημα στο οποίο επέβαιναν στη νότια Συρία, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κανένα ασφαλές μέρος στη Γάζα»

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική προστασία των αμάχων στη Γάζα και ότι πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, ώρες πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσει επί αιτήματος για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Η ψηφοφορία καθυστέρησε αρκετές ώρες μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των Αράβων υπουργών και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γκουτέρες είπε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πραγματοποίησε η Χαμάς. Ωστόσο, ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι «η βαρβαρότητα που διαπράττει η Χαμάς δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Απέκρουσαν επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέκρουσαν επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων από τις ειδικές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ότι η ισραηλινή ομάδα υπέστη μεγάλο αριθμό απωλειών και ένα όμηρος σκοτώθηκε κατά το περιστατικό.

«Δεν θα σχολιάσουμε τον ψυχολογικό πόλεμο που συνεχίζει να διεξάγει η Χαμάς κατά του λαού του Ισραήλ», δήλωσε ο Εϊλόν Λεβί, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων όταν ερωτήθηκε σχετικά.

«Καθιστούμε την Χαμάς καθολικά υπεύθυνη για την ασφάλεια και την υγεία των ομήρων αυτών», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας το ισραηλινό αίτημα να δοθεί πρόσβαση στον Ερυθρό Σταυρό για να επισκεφθεί τους ομήρους.

Εικόνες βασανιστηρίων σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε σήμερα τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διαπράττουν ένα «ειδεχθές έγκλημα εναντίον αθώων πολιτών», αφότου εικόνες Παλαιστινίων κρατουμένων, τους οποίους έχουν γδύσει και αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους στη Γάζα, κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια σε συμφωνία με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολάχιαν κατηγόρησε το Ισραήλ σε μήνυμά του στο X για «βαρβαρότητα στην αντιμετώπιση αθώων αιχμαλώτων και πολιτών».

Η ισραηλινή τηλεόραση έδειξε χθες βίντεο, το οποίο επαλήθευσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, όπου απεικονίζονταν, όπως περιέγραφε, αιχμάλωτοι μαχητές της Χαμάς, τους οποίους είχαν γδύσει, αφήσει ημίγυμνους με τα εσώρουχά τους και κάθονταν με το κεφάλι σκυμμένο σε έναν δρόμο στην Πόλη της Γάζας.

«Μιλάμε για άτομα που συνελήφθησαν στην Τζαμπάλια και τη Σετζάιγια (στην Πόλη της Γάζας), προπύργια της Χαμάς» δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί, όταν και ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης. «Μιλάμε για άνδρες στην ηλικία περίπου της στράτευσης, που εντοπίστηκαν σε περιοχές τις οποίες ο άμαχος πληθυσμός υποτίθεται ότι θα είχε εκκενώσει πριν από εβδομάδες».

Ξεπέρασαν τους 17.000 τα θύματα

Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17.487 ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Το υπουργείο της Χαμάς κάνει επίσης λόγο για δεκάδες χιλιάδες τραυματίες πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να λάβουν φροντίδα ελλείψει μέσων, νοσηλευτών και θέσεων σε υπερπλήρη νοσοκομεία. "Χάνουμε κάθε μέρα δεκάδες τραυματίες ελλείψει ιατρικής φροντίδας", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άσραφ αλ-Κίντρεχ.

Keywords
Τυχαία Θέματα