Το Χριστουγεννιάτικο «δέντρο» των Βρυξελλών και οι, θλιβερές, διαπιστώσεις

Του Πέτρου Τρουπιώτη

Eiναi αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών του Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς, ένα σημάδι που δείχνει τις γιορτινές μέρες, ένα σημείο του σπιτιού στο οποίο στοιβάζονται δώρα και γλυκά.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο αποτελεί όχι μόνον ένα σήμα κατατεθέν η αξιοθέατο αλλά και ένα σημείο συναγωνισμού ανάμεσα τους.
Το δέντρο στην κεντρική πλατεία της « πρωτεύουσας της Ευρώπης», στην γραφική Gran Place.αποτελούσε εδώ και
χρόνια αναπόσπαστο κομμάτι της τις γιορτές με την εξίσου γραφική φάτνη στην.....
βάση του , σήμα κατατεθέν τις μέρες αυτές , σημείο που προσέλκυε χιλιάδες πολίτες των Βρυξελλών αλλά και τουριστών.
Και όμως , φέτος το κέντρο της πλατειάς… «κοσμεί» ένα περίεργο κατασκεύασμα, κάτι σαν σκαλωσιά με τετράγωνα πάνινα κουτιά, ακανόνιστα σε έναν άξονα, που φωτίζεται το βραδύ με διάφορα χρώματα, προσφορά λέει της εταιρείας ηλεκτρισμού του Βελγίου.
Η φάτνη έχει κυριολεκτικά εξοριστεί σε μια γωνία της πλατειάς και όλο το σκηνικό δεν θυμίζει καθόλου Χριστούγεννα και γιορτή.
Δεν πρόκειται για καμία αποτυχημένη αισθητικά πρόταση κάποιου καλλιτέχνη ή έστω δημοτικού άρχοντα. Είναι κάτι πολύ πιο «επικίνδυνο».
Και γι αυτό έχει ενδιαφέρον να επισημανθει. και να μην περάσει απαρατήρητο.

Ο Δήμαρχος της πόλης , θέλοντας να δικαιολογήσει την επιλογή του αυτή, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και συνολικά στο Βέλγιο (και όχι μόνον) έσπευσε να επισημάνει:
"Λάβαμε την απόφαση, προκειμένου να μην προσβληθεί ο τοπικός μουσουλμανικός και εν γένει αλλόθρησκος πληθυσμός".
Δηλαδή, ο Δήμαρχος της «πρωτεύουσας» της Ευρώπης ομολόγει πως ενέδωσε στις πιέσεις μουσουλμάνων ( που αποτελούν το 22% των κατοίκων των Βρυξελλών) να μην βάλει δέντρο για να μην θιγεί λέει το θρησκευτικό τους συναίσθημα.
Υπέκυψε για μικροπολιτικούς και άλλους λόγους ( κυκλοφορεί ότι η σύζυγος του είναι από το Μαρόκο και μουσουλμάνα) σε μια πίεση και κυριολεκτικά έθιξε όλους τους χριστιανούς αλλά και τις παραδόσεις και την ιστορία της πόλης.
Και γι αυτό το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της.
Γιατί φαίνεται ότι ορισμένοι , αργά αλλά σταθερά , είτε από αδιαφορία, είτε από προσωπικούς ή μικροκομματικούς λόγους, είτε από άλλες αιτίες, υποχωρούν μπροστά στις πιεστικές κινήσεις μουσουλμάνων και αλλάζουν τον πολιτισμό και την ιστορία της γηραιάς Ηπείρου.
Και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επισημανθεί άμεσα και δυναμικά.
Και δυστυχώς είναι ένα θέμα που εμφανίζεται και στην χώρα μας, έστω ακόμα δειλά –δειλά. Δεν είμαι αντίθετος στο να πιστεύει ο καθένας ότι θέλει. Όμως διαφωνώ να προσπαθεί κάποιος να επιβάλλει σε όλους τους άλλους να αλλάξουν τις παραδόσεις και τα πιστεύω τους ουσιαστικά « βίαια». Γιατί δυστυχώς , έτσι όπως έχει εξελίχθη πια, η μουσουλμανική θρησκεία, τουλάχιστον στην πρακτική εφαρμογή της , είναι μια άλλη πολιτιστική και πολιτιστική κατάσταση, ξένη προς τις παραδόσεις της δυτικής πολιτισμένης Ευρώπης. Και μάλιστα μια κατάσταση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβληθεί σε όλους τους άλλους. Οι οποίοι, με βάσει μια περίεργη «δημοκρατική λογική» και την αντίληψη περί «προσωπικών δικαιωμάτων» καθόμαστε άπραγοι και παρακολουθούμε την πολιτιστική αλλαγή που κάποιοι προσπαθούν «βίαια» να προκαλέσουν στην κοινωνία μας.

[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα