Το Χρήμα κυβερνά τον κόσμο. Και ποιος κυβερνά το χρήμα;



Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

«Απ΄τη στιγμή που μπορώ να ελέγχω το χρήμα ενός κράτους, μου είναι αδιάφορο ποιος φτιάχνει τους νόμους», έλεγε ο M. A. Rothschild και επαληθεύτηκε σύντομα, αφού το πρώτο πράγμα που έκαναν μόλις ανήλθαν στην εξουσία, ακόμη και οι δήθεν εχθροί των εβραιοσιονιστών τραπεζιτών, οι Μουσολίνι και Χίτλερ, ήταν η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Φωτό:Το νόημα του ναζιστικού χαιρετισμού Ο L.Thurow,πρώην
πρύτανηςστοΜΙΤ της Μασαχουσέτης καισύμβουλος του προέδρου Κλίντον, στο βιβλίο του «Πυραμίδα του Πλούτου» (Εκδόσεις ΛιβάνηΑθήνα. 2000), έγραφε πριν μια δεκαετία περίπου:«Ο μεγάλος πλούτος επιτρέπει σε κάποιον ναπροσλαμβάνει, να απολύει, να προάγει και να υποβιβάζει άλλα ανθρώπιναόντα….
.Εκείνοι, που έχουν μεγάλο πλούτο μπορούν να ελέγχουν το φυσικό καιανθρώπινο περιβάλλον γύρω τους. Εκείνοι, που δεν έχουν πλούτο είναι υποχρεωμένοινα προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους». Ρεαλιστικότατηθέση, με μια προϋπόθεση, ότι, όλοι οι άλλοι που δεν έχουν τεράστιο πλούτο καιαποτελούν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα συμπεριφέρονται αιωνίως σανεύπλαστες μάζες ημιμαθών εκτεθειμένων στη δημαγωγία, οι οποίοι δεν θα μπορούννα προσδιορίσουν οι ίδιοι τις ανάγκες τους και όταν πρόκειται για το ατομικόκαι συλλογικό συμφέρον τους, θα συγχέουν «τα υπέρ τους με τα κατά τους».Σ’ αυτούς, που παρά την κρίση τουυπάρχοντος συστήματος εξακολουθούν να επιμένουνπως «έτσι ήταν πάντοτε εδώ και αιώνες και έτσι θα συνεχίσουν να παραμένουν ταπράγματα», θα τους υπενθυμίσω πως, για χιλιετηρίδες, και η δουλεία ήταν κάτισαν φυσικό δίκαιο. Ακόμη και οι σοφοί Πλάτων και Αριστοτέλης, μέχρι και οΑπόστολος Παύλος, ζώντας οι ίδιοι μέσα στη δουλοκτητική κοινωνία, δεν μπορούσαννα διανοηθούν πως θα μπορούσε κάποτε να καταργηθεί η δουλεία. Για τον ίδιο λόγοπου καταργήθηκε η δουλεία, η οποία ολοκλήρωσε τον κύκλο της ύπαρξής της καιάρχισε να μπαίνει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτξη της κοινωνίας, για τον ίδιολόγο θα καταργηθεί κι αυτό το ανθρωποβόρο σύστημα που άρχισε να τρώει τις ίδιεςτου τις σάρκες και το οποίο δεν έχει πλέον καμιά σχέση ούτε με τον καπιταλισμό,που ξέραμε μέχρι σήμερα. «Μόνο τα μικρά μυστικά πρέπεινα φυλάσσονται επτασφράγιστα», έλεγε ο γκουρού των μέσων Marshall McLuhan, «τα μεγάλα φυλάσσονται από μόνα τουςγιατί δεν γίνονται πιστευτά από τους πολλούς». Αυτό συμβαίνει δυστυχώς ακόμηκαι με τις οφθαλμοφανείς αλήθειες του τραπεζικού συστήματος.
Τι είναιτο χρήμα;
Το χρήμα είναι οποιοδήποτε αντικείμενο ή εγγραφή χρησιμοποιείταιαπό μια κοινωνία ως μέσο ανταλλαγής και μονάδα υπολογισμού (εμπορικής αξίας ήαγοραστικής δύναμης). Ετσι ξεκίνησε το χρήμα. Σαν μονάδα υπολογισμού για ναδιευκολύνει τις συναλλαγές των εμπορευμάτων και όχι για να παράγει το ίδιο εμπορευματικέςαξίες. Ακόμα κι αν δεχτούμε πως το αποταμιευμένο χρήμα, το κεφάλαιο, δεν είναιτίποτα άλλο πέρα από αποταμιευμένη, δηλαδή νεκρή εργασία, δεν είναι δυνατόν ναπαράξει επιπλέον πλούτο απ’ αυτόν που εκφράζει. Ο τόκος για τον Αριστοτέλη,ήταν όχι μόνο παράλογος αλλά και επικίν
Keywords
Τυχαία Θέματα