Τι συνδέει την Αλεξία Μπακογιάννη με καταδικασμένο μεγιστάνα;...


Δημοσίευμα των Financial Times για τον καταδικασμένο μεγιστάνα, Μπένι Στέινμετζ, που συνδέεται με το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιταλίας, αναφέρει ότι η Αλεξία Μπακογιάννη κατέχει μετοχές της GOI Energy με έδρα την Κύπρο, της οποίας υπήρξε για ένα διάστημα
μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Οι... FT γράφουν πως η εταιρεία που επέλεξε η κυβέρνηση της Ιταλίας για να αναλάβει το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας από τον Ρώσο ιδιοκτήτη έχει διασυνδέσεις με τον Στέινμετζ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για διαφθορά στην Ελβετία και στην Ρουμανία.

Οι δεσμοί ανάμεσα στον Γαλλο-ισραηλινό δισεκατομμυριούχου και της GOI Energy, η οποία αγόρασε το διυλιστήριο της Σικελίας από τη Lukoil νωρίτερα φέτος με την υποστήριξη του εμπόρου εμπορευμάτων Trafigura, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την πώληση και την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου που η Ρώμη θεωρεί στρατηγικό, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι ο Στέινμετζ ταξίδεψε στη Ρώμη και το Μιλάνο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2022 για να συζητήσει με δικηγόρους και συμβούλους μια προσφορά 1,5 δισ. ευρώ για το διυλιστήριο, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συναντήσεων, που επικαλούνται FT, και υποστηρίζουν πως ο ίδιος συνοδευόταν από την Αλεξία Μπακογιάννη σε αυτά τα ταξίδια. Η ίδια τον βοήθησε επίσης στην Κύπρο ως σύμβουλος επικοινωνίας του.

Ίδρυμα της οικογένειας Στέινμετζ είναι επενδυτής στο Argus New Energy Fund, τον μεγαλύτερο μέτοχο της GOI Energy, σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που χρησιμοποίησε η ιταλική κυβέρνηση για να εγκρίνει τη συναλλαγή. Ένας άλλος συνδετικός κρίκος είναι ο διευθύνων σύμβουλος της GOI Energy, Mάικλ Μπόμπροφ, ο οποίος κατέχει μερίδιο στην κυπριακή εταιρεία και είναι επίσης μέτοχος σε διυλιστήριο που ανήκει σε γαμπρούς του Στέινμετζ στο Ισραήλ.

Η πώληση του εργοστασίου της Σικελίας, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ικανότητας διύλισης της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε καθώς η Ε.Ε. ετοιμαζόταν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών θαλάσσιων και πετρελαϊκών προϊόντων τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Meloni ενέκρινε την πώληση στην GOI Energy αφού η εταιρεία υπερκέρασε την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Crossbridge και τον ελβετικό έμπορο εμπορευμάτων Vitol.

«Το διυλιστήριο ISAB είναι ένα κρίσιμο μέρος του συστήματος διύλισης της Ιταλίας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της προμήθειας ντίζελ και το 20 % της συνολικής χωρητικότητας», δήλωσε ο Βίκτορ Κατόνα, αναλυτής στον Kpler. «Όταν το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ευρώπης καταλήγει να πωληθεί σε μια ως επί το πλείστον άγνωστη εταιρεία, αυτό σίγουρα προκαλεί ανησυχία».

Ο Στέινμετζ συνελήφθη τον Σεπτέμβρη στην Κύπρο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη Ρουμανία, όπου καταδικάστηκε το 2020 και καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση για διαφθορά σε υπόθεση απάτης σε ακίνητα. Ο 67χρονος αφέθηκε ελεύθερος αυτόν τον μήνα, αφού το κυπριακό ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη απόφαση έκδοσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα