Τα «μαξιλάρια» και τα «κουκιά» της προεδρικής εκλογής

Στον αστερισμό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κινείται εσχάτως το πολιτικό προσωπικό της χώρας και ειδικά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Με μια απλή αριθμητική η κυβέρνηση χρειάζεται 180 ψήφους
για να εκλέξει ΠτΔ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση 121 για να μπλοκάρει την εκλογή νέου Προέδρου και φυσικά να προκαλέσει εκλογές, πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2015. Αν φυσικά μέχρι τότε δεν υπάρξει για άλλο λόγο προσφυγή στην εθνική κάλπη.

Αυτή τη στιγμή η ΝΔ διαθέτει 125 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ
27. Σύνολο για την συγκυβέρνηση 152, αριθμός ο οποίος αναμένεται να ανέλθει στους 155 με τη συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στην κυβέρνηση και φυσικά του στενού πολιτικού του «φίλου» Χρήστου Αηδόνη και την απρόσμενη νίκη στο Δήμο Λαμιαίων του ανεξάρτητου, αλλά εκλεγμένου με τη ΝΔ Νίκου Σταυρογιάννη, η έδρα του οποίου θα επιστρέψει στη ΝΔ και συγκεκριμένα στον Δημήτριο Μπριάνη. Ετσι η κυβέρνηση αναζητεί 25 «πρόθυμους» βουλευτές να στηρίξουν την προεδρική εκλογή.

Σίγουρα, σημαντικό ρόλο θα παίξει το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει η Συγγρού, ως πρώτο κόμμα. Αν για παράδειγμα δεχθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, να είναι υποψήφιος -με τις παρούσες συνθήκες φαίνεται απίθανο αλλά ποτέ στην πολιτική δεν πρέπει να αποκλείει κανείς κάτι- ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή.

Το ενδιαφέρον στρέφεται μοιραία στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτή τη στιγμή στη Βουλή υπάρχουν δύο ομάδες. Η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών με 13 βουλευτές, αν εξαιρέσουμε τους Λοβέρδο, Αηδόνη και Σταυρογιάννη, και η ομάδα των Ανεξάρτητων με 5 βουλευτές.

Από την πρώτη ομάδα 6 βουλευτές (Ανδρουλάκης, Νταβρής, Γιοβανόπουλος, Γιαταγάννα, Κασαπίδης, Κουράκος) θα μπορούσαν, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξουν την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα βουλή. Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος Π. Τατσόπουλος ξεκαθάρισε, με συνέντευξή του στο Mega ότι θα στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή όπως είπε χαρακτηριστικά «δε μπήκε στη Βουλή ως ανεξάρτητος».

Στη δεύτερη ομάδα των Ανεξάρτητων και οι 5 βουλευτές (Κακλαμάνης, Πολύδωρας, Καπερνάρος, Μπούκουρας, Αλεξόπουλος) μπορούν να πουν το «ναι» στην εκλογή ΠτΔ. Οι δύο τελευταίοι έχοντας ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χ.Α., είναι πιο εύκολο να πουν το «ναι», ενώ άγνωστο παραμένει αν ο Ν. Κακλαμάνης θα επιμείνει στη κόντρα του με το Μαξίμου.

Αν όλοι πουν το «ναι» μαζί με τους 155 της συγκυβέρνησης πάμε στους 167. Από τους ΑΝ.ΕΛ, παρά το γεγονός ότι ο Πάνος Καμμένος, κάλεσε τους βουλευτές του να μην παραβιάσουν τη λαϊκή εντολή την οποία έχουν λάβει και να μην ψηφίσουν υπέρ προεδρικού υποψηφίου, τουλάχιστον πέντε βουλευτές φέρονται πιο κοντά στη ΝΔ. Ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Τέρενς Κουίκ έχουν ταχθεί δημοσίως υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ εντός της «κεντροδεξιάς πολυκατοικίας», ενώ ακόμη τρεις βουλευτές, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, βλέπουν θετικά ανάλογο ενδεχόμενο.

Τέλος στη ΔΗΜΑΡ, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου λόγω της διαφωνίας τους με την έξοδο του κόμματος από την συγκυβέρνηση θα μπορούσαν να συναινέσουν στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ενώ και οι Κυρίτσης, Φούντα και Μάρκου οι οποίοι διαφωνούν κάθετα με το «άνοιγμα» της ηγεσίας προς στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν και αυτοί να πουν το «ναι».

Η άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ με 71, το ΚΚΕ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 16, δηλαδή σύνολο 99, αναζητεί 22 βουλευτές ώστε να μπλοκάρει την εκλογή ΠτΔ και να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές.
Με απλά λόγια, δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, ενώ όπως είναι φυσικό καθοριστικό ρόλο θα παίξει το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί.

Ωστόσο η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, εντός ενός σκηνικού ύφεσης και πολυετούς λιτότητας, δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις γαι το θέμα. Όπως παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος στην παρούσα χρονική συγκυρία «ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά κοντός» και «τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο».

Σύμφωνα πάντως με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου του 2015.

www.thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα