«Στοπ» από τη Βουλή στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Με ευρεία πλειοψηφία Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ορισμένων βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την
αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων,σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά ηγετικών στελεχών για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.
«Ναι» στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών ψήφισαν 235 βουλευτές, και «παρών» 34. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΚΚΕ αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε διαφωνήσει ανοικτά και δημόσια, αναγκάστηκε να την υπερψηφίσει με την δικαιολογία να μην δώσει – όπως υποστηρίζει – «την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλόκ να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι έχει εκφράσει στα όργανα του κόμματός του την ριζική του διαφωνία στην «συμπερίληψη της τρομορύθμισης του άρθρου 187Α στην τροπολογία», όμως δηλώνει ότι ψηφίζει μετά την «πρωτοφανή κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε τροπολογία που υπερψηφίζει».

Σημειώνεται ότι απόντες κατά την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μανώλης Γλέζος, και ο Γιώργος Σταθάκης λόγω ασθένειας.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζε ο Απόστολος Κακλαμάνης (αν και βρισκόταν νωρίτερα στην αίθουσα), ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Επίσης, απουσίαζαν η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης και Μάρκος Μπόλαρης, ενώ τρεις βουλευτές, οι Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), Ιωάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ), Αλέξανδρος Κοντός (ΝΔ) και κυρία Έλενα Ράπτη (ΝΔ) που ήταν επίσης απόντες, με επιστολή τους (που δεν προσμετράται ως ψήφος) δήλωσαν ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν υπέρ της τροπολογίας.

Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των βουλευτών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ψήφιση της τροπολογίας, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής την κατήγγειλαν και αποχώρησαν από την αίθουσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα