Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη

Η επιμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για τις περιφερειακές εκλογές και έναν υποψήφιο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ - τον Οδυσσέα Βουδούρη για την Πελοπόννησο - ώστε να σηματοδοτήσει το άνοιγμά του σε δυνάμεις προερχόμενες από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας προκαλεί αναταράξεις και διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κεντρική επιτροπή
του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα σήμερα στο cine Κεραμεικός καλείται να.......
εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τις 13 περιφέρειες, μέσα σε κλίμα έντασης και ισχυρών διαφωνιών.
Την υποψηφιότητα Βουδούρη επικρίνει η αριστερή πλατφόρμα του κόμματος επισημαίνοντας ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, αλλά και την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2012 και δεν συνιστά αριστερή πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση της Κουμουνδούρου η ηγεσία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και σε άλλους βουλευτές και στελέχη, που αποχώρησαν πρόσφατα από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές, ενώ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους υποψηφιότητες σε δήμους της χώρας.
Το εσωκομματικό πεδίο «ηλεκτρίζεται» μάλιστα και από άλλες δύο υποψηφιότητες, που προτείνει η ηγετική ομάδα. Η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του Σπύρου Μπενέτου – ήταν έως πριν δύο δεκαετίες στο ΠΑΣΑΟΚ - στο νότιο Αιγαίο, αλλά ειδικά για τις περιπτώσεις αυτές ίσως να μην επιμείνει μέχρι τέλους, σε αντίθεση με εκείνη του κ. Βουδούρη για την οποία θα δώσει αρνητική ψήφο.
Η πλευρά Λαφαζάνη είχε προτείνει στην πολιτική γραμματεία, που διαμόρφωσε τις προτάσεις για τις περιφέρειες, να επιστρατευτούν ενεργά στελέχη του κόμματος, με σαφές πολιτικό στίγμα – ανεξάρτητα από το σε ποια εσωκομματική ομάδα ανήκουν – και επίσης να υπάρχει συμφωνία των οργανώσεων στα πρόσωπα.
Αντιδράσεις προκαλεί πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και ειδικά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το δήμο της Αθήνας. Πέραν κάποιων επιφυλάξεων για αυτή καθαυτή την υποψηφιότητα – πολλοί επισημαίνουν ότι είναι ρίσκο – διατυπώνεται κριτική γιατί δεν υπήρξαν επαρκείς εσωκομματικές διεργασίες και επαφή με τις οργανώσεις.
Πικρία γιατί παραμερίστηκε, παρότι ηγήθηκε της δημοτικής προσπάθειας στην Αθήνα έως τώρα, εξέφρασε η Ελένη Πορτάλιου, που πάντως δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Η υποψηφιότητα Σακελλαρίδη δεν θα εγκριθεί – και τυπικά - σε αυτή τη συνεδρίαση, καθώς θα ακολουθήσει άλλη συζήτηση για τους δήμους.
Έντονη διαφωνία εξέφρασε ο Άλκης Ρήγος, που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της ΚΕ, ενώ πιο συνολική κριτική για τη στρατηγική της ηγετικής ομάδας διατύπωσε ο Αντώνης Νταβανέλος.
Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να εγκριθούν μόνο οι υποψήφιοι για τις 13 περιφέρειες. Πέραν των 3 για τους οποίους υπάρχουν οι διαφωνίες, οι υπόλοιποι δέκα αναμένεται να γίνουν αποδεκτοί σχεδόν με ομοφωνία και είναι οι εξής:
- Περιφέρεια Αττικής η βουλευτής Ρένα Δούρου
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
- Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης.
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.
- Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση.
- Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου.
- Περιφέρεια Θεσσαλίας η βουλευτής Ηρώ Διώτη.
- Περιφέρεια Κρήτης ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης.
- Περιφέρεια Ηπείρου η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη
Keywords
Τυχαία Θέματα