Σκληρό πόκερ στην πλάτη της Ελλάδος και στο βάθος Default

Μεγάλη μάχη γίνεται ανάμεσα στους ευρωπαίους τραπεζίτες και την πολιτική ηγεσία της Ευρώπαϊκής Ενωσης, από την έκβαση του οποίου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν και κατά πόσο θα ακολουθήσει μια «σκληρή αναδιάρθρωση» του ελληνικού κρατικού χρέους, βρίσκεται εν εξελίξει στις Βρυξέλλες και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ένα πόκερ με «μπλόφες» , με «ρελάνς» και με κλειστά χαρτιά, που στην παρούσα φάση απαγορεύει κάθε πρόβλεψη για τους πιθανούς χαμένους και τους κερδισμένους της παρτίδας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι
μετά την έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους οι χώρες μέλη της ευρωζώνης έχουν θέσει στόχο να πειθαναγκάσουν τις τράπεζες στην επίτευξη μιας συμφωνίας βάσει της οποίας θα αποδεχθούν να χάσουν περί το 50% της ..............
ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν. Προς τον σκοπό αυτό, και υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας και του ΔΝΤ, οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές εξηγούν στην παρούσα φάση στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι αν δεν αποδεχθούν τώρα απώλειες της τάξεως του 50%, κινδυνεύουν αργότερα να χάσουν το 100%.

Και όχι μόνον αυτό: Ενώ με βάση την πρόταση της 21ης Ιουλίου - η οποία ως γνωστό προέβλεπε «κούρεμα» της τάξεως του 21% - το υπόλοιπο 79% ήταν τρόπον τινά εγγυημένο από την ευρωζώνη με ένα ποσό της τάξεως των 50 δισ. ευρώ, στην παρούσα πρόταση δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή εγγύηση για το υπόλοιπο 50%.Με βάση λοιπόν αυτές τις προσφορές λίγοι είναι αυτοί που εκτιμούν σήμερα ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα μπορούσαν να αποδεχθούν εκουσίως τις ευρωπαϊκές προτάσεις. Ετσι τα σενάρια περί επικείμενου πιστωτικού επεισοδίου, με αφορμή το ελληνικό χρέος, βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως δε μετά τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του «λόμπι» των τραπεζών (IIF) κ. Τσαρλς Νταλάρα, ότι «υπάρχουν όρια» στις προτάσεις που θα μπορούσαν οι τράπεζες εκουσίως να αποδεχθούν.Από την άλλη πλευρά, για την ευρωζώνη - που το Σάββατο υιοθέτησε την έκθεση της τρόικας για το ελληνικό χρέος - η μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη δημιουργία ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Για δε το ΔΝΤ είναι όρος για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. Και αυτό διότι με βάση τις εκτιμήσεις της τρόϊκας για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο θα πρέπει να είναι σαφής η προοπτική της συρρίκνωσής του στο 120% του ελληνικού ΑΕΠ το 2021.

Αν η προοπτική αυτή είναι σαφής και η Ελλάδα εμφανίσει σταδιακώς πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και οικονομική μεγέθυνση, η επιστροφή της στις αγορές θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί περί το 2015, σημειώνει στην έκθεσή της η τρόϊκα, τονίζοντας βέβαια την ανάγκη να υπάρξει και μια γενναία ενίσχυση της χώρας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Τούτων δοθέντων το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός «πιστωτικού επεισοδίου» με αφορμή το ελληνικό κρατικό χρέος φαίνεται πιθανότερο παρά ποτέ, αφού για τη Γερμανία και το ΔΝΤ αυτό που πρωτίστως προέχει είναι να μειωθεί, πάση θυσία κατά 50%, το χρέος της Ελλάδας προς του
Keywords
Τυχαία Θέματα