Σε απεργιακό κλοιό η Ολλανδία

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα την Τρίτη στην Ολλανδία μετά την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων του ανώτατου συνδικάτου της χώρας FNV με την κυβέρνηση. Τα συνδικάτα των εργαζομένων καταγγέλλουν κυβέρνηση και εργοδότες ότι προσέρχονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέτοντας κάθε φορά δυσμενέστερους όρους.
Το FNV....
, που είναι η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατών της χώρας και εκπροσωπεί εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει ανυποχώρητο στα πάγια αιτήματα των εργαζομένων της χώρας που είδαν τους μισθούς τους
να μένουν παγωμένοι τα τελευταία χρόνια.

«Φθάσαμε σε αδιέξοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας», δήλωσε ο Τον Χερτς, επικεφαλής της FNV, προσθέτοντας ότι «οι εργοδότες συνεχίζουν να προσέρχονται στο τραπέζι με όλο και χειρότερους όρους, ενώ ο κόσμος χάνει μέρος του μισθού του εδώ και χρόνια».

Οι κινητοποιήσεις, που εκτιμάται πως θα διαρκέσουν πάνω από έναν μήνα, θα αρχίσουν την Τρίτη με μια διαδήλωση των τραυματιοφορέων. Θα διευρυνθούν με απεργίες σε διάφορους τομείς τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε μια εκπρόσωπος της FNV.

Από την άλλη πλευρά, η συντηρητική κυβέρνηση Ράιτ δε διστάζει να βυθίσει την χώρα στην κοινωνική στασιμότητα, εφαρμόζοντας πολιτικές ακραίας λιτότητας, τη στιγμή που το ολλανδικό κεφάλαιο ανακάμπτει και σημειώνει σημαντικά κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, το FNV είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του δικαιώματος στην απεργία, καλώντας συνδικάτα ανά τον κόσμο να συμπράξουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ καλούσε τον ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) να γίνει αρωγός του αγώνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα