Ψηφοφορία για το προσφυγικό: Διπλό "ρήγμα" για την κυβέρνηση!

«Διπλό» βουλευτικό ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή από την ομάδα των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχέδιου για προσφυγικό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου καταψήφισε και η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και νυν Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου
διαφοροποιήθηκε ψηφίζοντας «παρών» στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου, που μειώνει το χρόνο εξέτασης και απόδοσης ασύλου από 27 ημέρες σε 14....

Οι κυρίες Κατριβάνου και Χριστοδουλοπούλου ανήκουν στην ομάδα των 53+, και είχαν χθες στην Επιτροπή εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για την χρονική αυτή μείωση κάτι που επανέλαβε και σήμερα στην Ολομέλεια η κυρία Βασιλική Κατριβάνου, χωρίς όμως ο κ. Γιάννης Μουζάλας να υπαναχωρήσει.

Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν, επίσης και τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, οι Κώστας Ζουράρις, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης. Οι δύο πρώτοι, βέβαια με επιστολή τους (που μπορεί να μην μετράει μεν ως ψήφο, αλλά αποσιωπά τυχόν πολιτικά θέματα διαφοροποίησης) γνωστοποίησαν πως εάν ήταν παρόντες θα ψήφισαν «ναι» όπως το κόμμα τους. Αντίθετα, ο τρίτος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης απουσίασε, δεν απέστειλε επιστολή κάτι που αφήνει ανοικτές όλες τις ερμηνείες «ανοικτές».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, λαμβάνοντας 169 ψήφους «υπέρ», έναντι 107«κατά» ενώ κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και επί του συνόλου.
Σε ό,τι αφορά τα άρθρα που τέθηκαν στην ονομαστική ψηφοφορία ψηφίσθηκαν όλα, με τις σχετικές διαφοροποιήσεις που είχε το κάθε κόμμα διατυπώσει.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ένα «εργαλείο» και ζήτησε να μην δοθεί «άλλη διάσταση» όπως επίσης είπε ότι δεν ζητεί από κανέναν «λευκή επιταγή» αλλά επισήμανε πως «δεν είναι η φάση για γενικότερη αντιπολίτευση». «Χρειαζόμαστε εργαλεία. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο. Μπορεί να χρειαστούν κι άλλες νομικές παρεμβάσεις. Η χρήση του εργαλείου θα δείξει αν ήταν αναγκαίο, κατεπείγον ήταν οπωσδήποτε» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.
Δεδομένου, δε ότι εκ μέρους των κομμάτων εκφράστηκε σφοδρή κριτική και για την Συμφωνία των Βρυξελλών ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι «Δεν είπα ποτέ ότι είναι μια καλή συμφωνία. Είπα ότι είναι μια καλή συμφωνία, που μπορούσαμε να υπογράψουμε. Εάν την έκανα μόνος μου θα ήταν άλλη, αν την έκανα μαζί σας θα ήταν καλύτερα. Μίλησα ανάμεσα σε αυτό που ήθελα και σε αυτό που μπόρεσα».

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και σε επίπεδο αρχηγών, ο Ν. Μιχαλολιάκος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και Σταύρος Θεοδωράκης. Η αντιπαράθεση των υπόλοιπων κομμάτων με την κυβέρνηση διεξήχθη σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
Keywords
Τυχαία Θέματα