Ψάχνουν αρχηγό οι αμφισβητίες του Βενιζέλου

Καυτό αναμένεται να είναι το καλοκαίρι στο ΠΑΣΟΚ μετά την χτεσινή νέα έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος μιλώντας στην εκλογική επιτροπή του κόμματος και στους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές
της ΕΛΙΑΣ έκανε λόγο για πέμπτη φάλαγγα που λειτουργούσε στο κόμμα και επιδίωκε την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκάλεσε όσους τον αμφισβητούν να θέσουν το θέμα στα κομματικά όργανα και προανήγγειλε την διοργάνωση συνεδρίου του κόμματος, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος, πιθανότατα και το ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος.

Στελέχη προσκείμενα στον Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Θάνου Μωραΐτη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι αποστάσεις που κράτησε ο Γιώργος Παπανδρέου από την ΕΛΙΑ, η συστράτευση στελεχών της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η εμφάνιση του πρώην Πρωθυπουργού με τον Φώτη Κουβέλη στην προεκλογική παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, αποτελούν τα πρώτα δείγματα – σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ότι το παπανδρεϊκό μπλοκ όχι μόνο δεν στήριξε το ευρωψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, αλλά ενήργησε με στόχο την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και την κατάρρευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τόσο οι δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και το άρθρο του Παύλου Γερουλάνου για τα σύμβολα και την ιδεολογία του κόμματος εντάσσονται σύμφωνα με τα στελέχη που πρόσκεινται στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Δεν εντάσσονται στην ίδια κατηγορία η Φώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Κασσής, ο Συμεών Κεδίκογλου ή ο Δημήτρης Ρέππας, αφού στο ηγετικό κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ παρατηρούν ότι οι «αμφισβητίες» του Πρόεδρου έχουν διαφορετικά κίνητρα στην επίθεση που εξαπολύουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να πραγματοποιηθεί Συνέδριο αποτελεί ουσιαστικά μία πρόκληση σε όσους τον αμφισβητούν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο ανώτατο όργανο του Κινήματος όπου ο Πρόεδρος του Κινήματος εκτιμά ότι ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία του. Η πρωτιά της Εύας Καϊλή στις ευρωεκλογές δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατέχει τον έλεγχο των εναπομεινάντων κομματικών οργανώσεων όπως εκτιμούν στελέχη του κόμματος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα μέλη και στελέχη που πρόσκεινται στους «αντάρτες», έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Από αυτήν τη σκοπιά το συνέδριο θα αποτελέσει προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν επίσης να θέσει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέμα ηγεσίας με εκλογή από την βάση εάν επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της ηγετικής ομάδας στο συνέδριο.

Από την άλλη πλευρά οι αντάρτες που αμφισβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο εμφανίζονται ως άτακτος στρατός χωρίς αρχηγό.

Με ηπιότερους τόνους όσον αφορά την αξιολόγηση του αποτελέσματος έχει εμφανιστεί η Φώφη Γεννηματά, όπως και ο Κ. Σκανδαλίδης. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κρατά ανοιχτή γραμμή τόσο με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού εξ αρχής έχει ταχθεί υπερ της ομαλής μετάβασης του κόμματος σε νέα ηγεσία. Δεν αποκλείεται όμως να ταχθεί και στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου εάν δει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ελέγχει το κόμμα. Μετά την χτεσινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στους 42 υποψηφίους ευρωβουλευτές ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε ένα ολιγόλεπτο τετ – α- τετ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπου συζήτησαν τις εξελίξεις.

Οι «αμφισβητίες» του Ευάγγελου Βενιζέλου όμως δεν είναι «συντονισμένοι» και δεν έχει αναδειχτεί ακόμα ο ένας που θα αμφισβητήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παλαιά στελέχη του κόμματος επισημαίνουν στο TheTOC ότι οι δηλώσεις του Θάνου Μωραϊτη άνοιξαν την συζήτηση για την δημιουργία μπλοκ αντιπολίτευσης στον Ευάγγελο Βενιζέλο αποκλείοντας όμως το ενδεχόμενο να είναι ο Γιώργος Παπανδρέου το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής. Οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει για το αντιβενιζελικό μπλόκ στο οποίο εντάσσονται οι Φώφη Γεννηματά, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Δημήτρης Ρέππας, και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στελέχη προσκείμενα στον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν ότι την προηγούμενη χρονιά σε μία αντίστοιχη κίνηση σε «μυστικό δείπνο» μεταξύ στελεχών είχε αποφασιστεί να στηριχτεί η Φώφη Γεννηματά για επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αλλά ο ανασχηματισμός και η τοποθέτηση της στον υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέτρεψαν τον σχεδιασμό.

www.thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα