Πρώην πρόεδρος ΠΑΕ σε λαθρεμπόριο ποτών

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στο Κιλκίς, με τη σύλληψη ενός 62χρονου τελωνειακού, της γυναίκας του και των δύο παιδιών του. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ διερευνούν τη συμμετοχή του στο κύκλωμα και σχηματίζουν ξεχωριστή δικογραφία για την υπόθεση.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων...
Βορείου Ελλάδος αναφέρουν πως η σύλληψη της «οικογένειας»
είναι μόνο μία μικρή πτυχή της υπόθεσης. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για υπόθεση κακουργηματικής φοροδιαφυγής και οικονομικού εγκλήματος με την κυκλική διακίνηση προϊόντων (μέθοδος Καρουζέλ).

Ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, εξήγε οινοπνευματώδη ποτά στα γειτονικά Σκόπια, με αποδέκτη εταιρεία που ανήκε σε «εικονικό-εξαφανισμένο» έμπορο, πετυχαίνοντας αρχικά την επιστροφή του ΦΠΑ. Στη συνέχεια επανεισήγε τα ποτά με πλαστά τιμολόγια μέσω του τελωνειακού υπαλλήλου και μελών της οικογένειάς του, οι οποίοι τα αγόραζαν σε ευτελή ποσά. Με την εμπλοκή του 62χρονου τελωνειακού υπαλλήλου, δεν υπήρχε καταβολή δασμών. Η μετέπειτα πώληση των αδασμολόγητων οινοπνευματωδών ποτών σε κάβες ποτών και ιδιώτες εξασφάλιζε κέρδος τετραπλάσιο της αγοράς τους.

Η μικρή αλλά ουσιαστική πτυχή της υπόθεσης έχει να κάνει με το «οικογενειακό» λαθρεμπόριο ποτών οινοπνευματωδών ποτών από Σκόπια. Αφορολόγητες φιάλες ουίσκι και τζιν, περνούσαν από τον Τελωνειακό Σταθμό του Κιλκίς. Ο πατέρας, 62 χρόνων τελωνειακός υπάλληλος. Ο 33χρονος γιος μεταφορέας του αφορολόγητου αλκοόλ, μητέρα και κόρη «προπομποί» για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων. Επιπλέον, μητέρα και γιος, διατηρούσαν κάβες ποτών σε διάφορες πόλεις του Κιλκίς, από τις οποίες διάθεταν τα λαθραία ποτά.

Το «λαθραίο» δρομολόγιο γινόταν μία φορά την εβδομάδα, τα τελευταία δύο χρόνια, όταν είχε βάρδια στον τελωνειακό σταθμό, ο 62χρονος υπάλληλος.
Η αποκάλυψη της «οικογενειακής» παρανομίας ήρθε προχθές το βράδυ όταν στον οδικό άξονα Πετριτσίου-Θεσσαλονίκης, σε περιοχή του νομού Κιλκίς, εντοπίστηκε ο 33χρονος γιος του τελωνειακού να μεταφέρει με αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της μητέρας του, μεγάλο αριθμό από φιάλες με οινοπνευματώδη ποτά, διαφόρων εταιρειών, χωρίς να φέρουν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Από εκεί και έπειτα την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε πάει στην γειτονική Π.Γ.Δ.Μ., όπου προμηθεύτηκε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Στη συνέχεια μπήκε ξανά στη χώρα μας, από Τελωνειακό Σταθμό του Κιλκίς, όταν εκτελούσε υπηρεσία ο 62χρονος πατέρας του, ο οποίος του παρείχε τη σχετική «κάλυψη», παραλείποντας να κάνει έλεγχο. Το ρόλο του προπομπού, στη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων είχαν αναλάβει, η μητέρα και η αδελφή του, 59 και 27 χρόνων, οι οποίες επέβαιναν σε προπορευμένο όχημα, προκειμένου εντοπίζουν αστυνομικά μπλόκα και να ειδοποιούν τον 33χρονο.

Τα λαθραία ποτά, όπως προέκυψε, προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση στην ελληνική αγορά, μέσω καταστημάτων εμπορίας ποτών (κάβες), που διατηρούν και εκμεταλλεύονται, τόσο ο 33χρονος όσο και η μητέρα του, σε πόλεις του νομού Κιλκίς.

Από την εγκληματική τους δραστηριότητα, οι εμπλεκόμενοι, πέραν του κέρδους από την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους (κάβες ποτών), αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών και δασμών, προς το ελληνικό Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι εφάρμοζαν συστηματικά τη μεθοδολογία της παράνομης προμήθειας και εισαγωγής λαθρεμπορικών αλκοολούχων ποτών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το διάστημα της τελευταίας διετίας.

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 33χρονος τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκαν μέσα στο χώρο αποσκευών του οχήματος, 18 κούτες που περιείχαν συνολικά 216 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι και τζιν), γνωστών επώνυμων εταιρειών, χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Σε σωματική έρευνα του 33χρονου συλληφθέντος, βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 1.160 ευρώ, κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις, με μάρκες και ποσότητες φιαλών οινοπνευματωδών-αλκοολούχων ποτών, ενώ στην κατοχή του 62χρονου τελωνειακού υπαλλήλου κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, 455 ευρώ και 2.700 δηνάρια Σκοπίων.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση (κάβα εμπορίας ποτών), ιδιοκτησίας της 59χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 247 φιάλες ποτών (ουίσκι και τζιν), ενώ σε έρευνα οικίας της οικογένειας, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 905 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τη λαθρεμπορία.

Τα κατασχεθέντα προϊόντα λαθρεμπορίας στάλθηκαν στο αρμόδιο Τελωνείο Θεσσαλονίκης, για τον καταλογισμό των διαφυγόντων δασμών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες Οικονομικές Υπηρεσίες για τον ενδελεχή φορολογικό έλεγχο των εμπλεκομένων.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως όλο το εύρος της παράνομης δράσης των συλληφθέντων και η ενδεχόμενη εμπλοκή - διασύνδεση άλλων προσώπων ή επιχειρήσεων, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, στις παράνομες συναλλαγές.

Τα μέλη της οικογένειας κατηγορούνται για λαθρεμπορία ποτών κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο 62χρονος κατηγορείται επιπλέον για κατάχρηση εξουσίας. Οι συλληφθέντες, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.
Keywords
Τυχαία Θέματα