Πώς θα κατανέμονταν οι έδρες αν η Βρετανία είχε απλή αναλογική

Οι Συντηρητικοί και οι Σκωτσέζοι του SNP είναι οι μεγάλοι νικητές της εκλογικής διαδικασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με 331 έδρες το Συντηρητικό Κόμμα και με 56 έδρες για πρώτη φορά στην ιστορία του το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας... σάρωσαν χάρη σε ένα εκλογικό σύστημα που δεν κοιτά ποσοστά, αλλά μόνο ποιο είναι το πρώτο κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Για πρώτη φορά οι Βρετανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, ενώ δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές
έδειξε ότι το 61% των Βρετανών θα προτιμούσε την απλή αναλογική ώστε να εκπροσωπούνται καλύτερα και τα μικρά κόμματα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ξενοφοβικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ UKIP, το οποίο με ποσοστό 12,6% απέσπασε μόλις μία έδρα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τη στιγμή μάλιστα που το SNP με ποσοστό 4,7% έβγαλε 56 βουλευτές.
Ο Ιντιπέντεντ δίνει μια εικόνα του πώς θα ήταν σήμερα η κατανομή των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο αν οι Βρετανοί ψήφιζαν βάσει της απλής αναλογικής. Οι 56 έδρες των Σκωτσέζων θα έπεφταν στις 31, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεν θα εξαφανίζονταν, αλλά θα διατηρούσαν την κοινοβουλευτική τους δύναμη με 51 έδρες και το UKIP θα ήταν το τρίτο κόμμα με 82 έδρες. Τέλος και οι Πράσινοι θα έβγαζαν 24 έδρες αντί για μία.
Keywords
Τυχαία Θέματα