Πως είδε ο Τσίπρας τη συνάντηση με τον Πούτιν

Το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Μόσχα σχολιάστηκε πολύ από τα ξένα ΜΜΕ, αλλά και αξιωματούχους που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν λάθος την κίνηση αυτή από μέρους της Αθήνας.Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο μιλώντας Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας στην ομιλία του για τις ελληνορωσικές σχέσης και την Ευρώπη μίλησε για ιστορική ευκαιρία που δεν
πρέπει να χαθεί....

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέπτυξε όλες τις βασικές πτυχές του ταξιδιού στη Μόσχα αναφερόμενος τόσο στην κρίση της Ουκρανίας, όσο και στις προοπτικές οικονομικής και όχι μόνο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κρίση στην Ουκρανία
Δεν πιστεύω ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της.
Η Ελλάδα επιθυμεί να ξαναπιάσουμε το νήμα, όλοι μαζί, στην Ευρώπη, με τη Ρωσία.
Είναι αλήθεια ότι η ουκρανική κρίση, έθεσε – και θέτει – σε δοκιμασία τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά καχυποψίας και διχασμού και από τις δύο πλευρές.
Εναπόκειται, όμως, σε όλους εμάς, εάν η ιστορία που γράφεται σήμερα θα είναι μία ιστορία αλληλεγγύης, ειρήνης, ανάπτυξης και συνεργασίας ή εάν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να επιστρέψουν στις μαύρες σελίδες αντιπαραθέσεων και ολέθριων συγκρούσεων του παρελθόντος.

Ενεργειακά
Στην ενέργεια, συμφωνήσαμε - πάντα με σεβασμό στην σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία - στην προοπτική κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ θα ικανοποιεί κατ’ αρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες με προοπτική επέκτασής του προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπογραμμίσαμε, ότι στο πλαίσιο της ελληνικής ενεργειακής στρατηγικής η ενεργειακή ασφάλεια εξασφαλίζεται μέσω της προώθησης συνδυασμών ενεργειακών έργων που ωφελούν όλες τις χώρες τις περιοχής και με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τις χώρες-προμηθευτές.
Όχι μέσω επιθετικών τακτικών περιθωριοποίησης και αποκλεισμού.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, η Ελλάδα προχωρά στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας αλλά και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
- συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή συζήτηση για ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς προωθώντας πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας, - στηρίζει τους αγωγούς μεταφοράς αζερικού αερίου TAP και IGB,
- εισάγει φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή, αναβαθμίζοντας παράλληλα, τις υποδομές LNG της,
- ενώ διερευνά και νέες δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Εμπόριο
Στο εμπόριο εντοπίσαμε δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα.

Ιδιωτικοποιήσεις
Παράλληλα, ανοίξαμε την συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάσαμε την νέα ελληνική στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων, που βασίζεται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των ελληνικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων επί τη βάσει συμφωνιών που έχουν πραγματικά όφελος για τον ελληνικό λαό.
Που βασίζονται στην προστασία εργασιακών δικαιωμάτων και στον σεβασμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής μας συνεργασίας σε αυτή τη βάση, προτίθεμαι, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχω με αντιπροσωπεία ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο στην Αγία Πετρούπολη.

Τουρισμός
Στον τουρισμό, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, βάλαμε ως στόχο την αποκατάσταση της μείωσης του τελευταίου χρόνου, στο ρωσικό τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα.
Συζητήσαμε για διμερή τουριστικά προγράμματα, αύξηση των αεροπορικών πτήσεων και τις προοπτικές ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος στο πλαίσιο των προγραμμάτων του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας του 2016.
Keywords
Τυχαία Θέματα