Ποιες φοροελαφρύνσεις;; Αύξηση φόρων κατά 400 εκ. έρχονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στον προϋπολογισμό του 2015 θα υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των δημοσίων εσόδων από φόρους κατά τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και συμπεριληφθεί στη φορολογική νομοθεσία αλλά δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.
Αντιμέτωποι με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά
Πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι το 2015 θα είναι έτος φορολογικών ελαφρύνσεων.Οσοι είναι μισθωτοί και συμπληρώνουν το μηνιαίο τους εισόδημα με έσοδα από «μπλοκάκι» ή «απόδειξη δαπάνης».
Τι ίσχυε για τα εισοδήματα του 2013; Οτι τα εισοδήματα απόμπλοκάκι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον ο φορολογούμενος δεν «κόβει» δελτίο παροχής υπηρεσιών σε περισσότερους από τρεις εργοδότες. Φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών σημαίνει πρακτικά ότι δεν επιβάλλεται φόρος για εισοδήματα έως 9.200 ευρώ ενώ ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας είναι 26%. Τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2014; Εφόσον κάποιος είναι μισθωτός και συμπληρώνει το εισόδημά του ασκώντας και ελεύθερο επάγγελμα, το εισόδημα από το «μπλοκάκι» θα φορολογηθεί οπωσδήποτε με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ. Το ίδιο θα συμβεί και σε κάποιον ο οποίος δουλεύει σε έναν εργοδότη με «μπλοκάκι» αλλά δεν έχει δηλώσει… το σπίτι του ως επαγγελματική έδρα. Αυτομάτως, αυτό το λάθος (δηλαδή το να έχεις αφήσει την έδρα στο πατρικό σου, στο σπίτι του αδερφού, του θείου κλπ) επιφέρει την ποινή της φορολόγησης του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%. Ειδικά για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα (άθροισμα από μισθό και μπλοκάκι της τάξεως των 8.000-10.000 ευρώ) ο φόρος που θα φανεί στο εκκαθαριστικό τυο 2015 μπορεί να είναι ακόμη και κατά 30% υψηλότερος σε σχέση με αυτόν του φετινού εκκαθαριστικού.Το 2015, θα φανεί στα εκκαθαριστικά τί σημαίνει ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών. Τα κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ ενώ μέχρι και φέτος ίσχυε ο λεγόμενος τεκμαρτός τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος. Οι αγρότες που θα πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων (η όποια συζήτηση για αντικατάστασή τους από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο δεν αφορά στα εισοδήματα του 2014) θα πληρώσουν φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ με βάση υπολογισμού του φόρου το τεκμαρτό εισόδημα.Η 3η μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν περισσότερο φόρο το 2015 είναι οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν και παροχές σε είδος από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται (κουπόνια από σουπερμαρκετ, ασφάλειες, αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κλπ). Οι λεγόμενες παροχές σε είδος, θα μετατραπούν σε εισόδημα και θα φορολογηθούν βάσει της κλίμακας. Επειδή όμως για το εισόδημα αυτό το οποίο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά σε φορολογική δήλωση δεν έχει γίνει καμία παρακράτηση φόρου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί της αξίας της παροχής σε είδος. Ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%, 32% ή 42% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος αλλά κα της παροχής σε είδος. Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, η αρμόδια ΓΓΔΕ δεν το έχει ερμηνεύσει ακόμη και αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου. thetoc.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα