Πασκάλ Λαμί: «Νευρικοί κι εξαντλημένοι οι παγκόσμιοι ηγέτες»

Νευρικούς, καταπονημένους και εξαντλημένους από τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χαρακτηρίζει τους ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Πασκάλ Λαμί.

Ο γάλλος αξιωματούχος δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας είναι «πολύ άσχημη και θα επιδεινωθεί» ακόμα .........περισσότερο ενώ εκφράζει την απαισιοδοξία του για την ικανότητα των ηγετών του G20 να επιλύσουν σύντομα την προϊούσα οικονομική κρίση. «Σε περιόδους κρίσης οι ηγέτες δύσκολα καταλήγουν
σε συμβιβασμούς» συμπεραίνει ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού.

»Είδα στη τελευταία σύνοδο του G20 στις Κάννες τους παγκόσμιους ηγέτες να είναι νευρικοί, καταπονημένοι και εξουθενωμένοι από αυτή την κρίση που υπονομεύει τις εξουσίες τους, την πολιτική τους υπόσταση, την νομιμοποίησή τους και την αξιοπιστία τους. Αυτή είναι η αλήθεια που πρέπει να ομολογήσουμε» δηλώνει ο ίδιος ένα μήνα μετά τη Σύνοδο των ηγετών στο γαλλικό θέρετρο.

Αναφορικά με την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου δηλώνει ότι θα επιθυμούσε η υπουργική σύνοδος των μελών του ΠΟΕ που θα ξεκινά σήμερα στη Γενεύη να ανοίξει το δρόμο στην απελευθέρωση του εμπορίου «που βρίσκεται σε νεκρό σημείο εδώ και 10 χρόνια».

Ανεξάρτητα πάντως από τις όποιες προτάσεις των υπουργών ο ίδιος πιστεύει ότι το 2012 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τις εμπορευματικές συναλλαγές αλλά δεν αναμένει υποχώρηση ανάλογη αυτής του 2009 (όταν είχε σημειωθεί κάμψη 12%).

Το κύριο «πρόβλημα είναι στη διαχείριση της κρίσης», εκτιμά ο Λαμί, καθώς «υπάρχει προφανής έλλειψη ενέργειας από τους ιθύνοντες στην αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων». Αλλά πού αποδίδει ο ίδιος αυτό το έλλειμμα ενεργητικότητας;

Για τον επικεφαλής του ΠΟΕ οι πολιτικοί ηγέτες υφίστανται «πιέσεις από τους δρόμους και τις αντιπολιτεύσεις» που τους «αφαιρούν όλη την ενέργεια». Μετριοπαθή αντιπολίτευση, ηπιότερες διαδηλώσεις και γενικά όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις από κάθε κατεύθυνση προτείνει ο ΠΟΕ «για να μην εξαντλούνται οι ηγέτες» και για να επιλυθεί η κρίση.
Πηγή: Το Βήμα
Keywords
Τυχαία Θέματα