Παίζει χωρίς αντίπαλο η κυβέρνηση, αλλά φθείρεται...


Με τις δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να καταγράφουν τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου ποσοστού των πολιτών για τα πεπραγμένα της ...κυβέρνησης, στο μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ότι παρόλο που η Ν.Δ. παίζει χωρίς ισχυρό αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά τους είναι ανέφελος, ούτε ότι δεν συσσωρεύεται κυβερνητική φθορά. Αντιθέτως, όχι μόνο η κυβέρνηση φθείρεται ολοένα και περισσότερο,
αλλά και η φθορά της αυτή είναι απολύτως ορατή.


Υπενθυμίζουμε εδώ τα ευρήματα της έρευνας της Opinion Poll για το Action24, όπου το 40,2% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου» ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 29,8% δηλώνει «λίγο» ικανοποιημένο. Tην ίδια ώρα η αποκαλυπτική δημοσιοποίηση από κυβερνητικά στελέχη κατ’ ιδίαν συζητήσεων, που γίνονται στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, ενώ οι απολύτως αντικρουόμενες δηλώσεις από επίσημα κυβερνητικά χείλη για κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, που βλέπουμε να καταγράφονται, επιτείνουν την εικόνα ξεκούρδιστης μπάντας που εκπέμπει η κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει στο γεγονός ότι τη φθορά της κυβέρνησής του δεν υπάρχει άλλος ισχυρός πόλος απέναντι στη Ν.Δ. για να την εισπράξει και με αυτόν τον αέρα της πολιτικής κυριαρχίας του κόμματός του επιδιώκει την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο (με δεδομένη την απουσία του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν είναι βουλευτής) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο προσέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να τοποθετηθεί για τη Θεσσαλία, τον Εβρο και την κλιματική κρίση, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής περί ενημέρωσης του Κοινοβουλίου, μέσω ανακοινώσεων ή δηλώσεων ενώπιόν του, για σοβαρές δημόσιες υποθέσεις.
Στο μεταξύ, σήμερα στις 18.30 συνεδριάζει στην Πειραιώς η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ., προκειμένου να εκλέξει την Μαρία Συρεγγέλα νέα γραμματέα της, στη θέση του Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έως τώρα διατηρούσε τόσο τη θέση αυτή όσο και εκείνη του κυβερνητικού εκπροσώπου και ως εκ τούτου τώρα μένει στα καθήκοντα που ασκεί στη δεύτερη. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει και το ανοιχτό μέτωπο της κριτικής που όλο αυτό το διάστημα ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχεται για μη διαχωρισμό του κόμματος από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ξέρω ότι η απάντηση στην ακρίβεια δεν είναι τα μέτρα προσωρινού και επιδοματικού χαρακτήρα. Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις μας για συγκράτηση των τιμών στα ράφια». Το ζήτημα της ακρίβειας είναι αυτή τη στιγμή το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που προκαλεί πίεση στην κυβέρνηση και βέβαια της προκαλεί και φθορά. Εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπό την πίεση αυτή, στρέφεται στην πολιτική των επιδομάτων, ενώ προσπαθεί να δείξει ότι επιχειρεί να το αντιμετωπίσει...
Γιάννης Μπασκάκης
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Keywords
Τυχαία Θέματα