Όλα τα φαγητά στο 13% - Τι ισχύει με αναψυκτικά και ροφήματα

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες αποδείχθηκε η εγκύκλιος για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% αφού μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε στην διαφορά μεταξύ σερβιριζόμενων προϊόντων και προϊόντων take-away και delivery χρειάστηκαν τόσο οι διευκρινίσεις του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεόχάρη μέσω twitter όσο και επίσημη
ανακοίνωση από το υπουργείο νωρίς το μεσημέρι...
Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση όλα τα φαγητά είτε είναι σερβιριζόμενα είτε σε πακέτο υπόκεινται σε 13% ΦΠΑ.

Για τα αναψυκτικά υπάρχουν δύο ΦΠΑ. Δηλαδή εάν είναι σερβιριζόμενα έχουν 13% ΦΠΑ ενώ εάν διανέμονται ή είναι πακέτο για έξω έχουν 23% ΦΠΑ.

Με απλά λόγια ο καφές στην καφετέρια είναι με 13% ΦΠΑ ενώ ο καφές στο χέρι 23%. Τώρα εάν κάποιος αλλάξει σχέδια πάρει έναν καφέ για «μέσα» με 13% αλλά τελικά αποφασίσει να φύγει με τον καφέ στο χέρι...θα είναι παράνομος.

Όπως δήλωσε στο newpost ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Γιώργος Καββαθάς θα δημιουργηθεί σύγχυση στις επιχειρήσεις ενώ θα παρατηρηθούν παρατυπίες στην πράξη.

«Καλούμε το υπουργείο να τροποποιήσει την σχετική παράγραφο 5 και να εντάξουν και τα αναψυκτικά και τα ροφήματα στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%», είπε ο κ. Καββαθάς.

Στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων επισημαίνεται πάντως σαφώς πως «η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ.). Η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο μειωμένο συντελεστή (13%)».
Keywords
Αναζητήσεις
καφες στο χερι 23φπα;
Τυχαία Θέματα