Οι τζιχαντιστές απειλούν την παγκόσμια αγορά ενέργειας

Ο ΟΠΕΚ υπό την πολιορκία των τζιχαντιστών, που απειλούν την παγκόσμια αγορά ενέργειας

Η είδηση ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε έβαλε φωτιά στο τεράστιο διυλιστήριο του Μπαϊτζί θα έπρεπε να προκαλεί τρόμο στη Δύση....
Η απόφαση των τζιχαντιστών να βάλουν φωτιά στο διυλιστήριο, το οποίο κάποτε τροφοδοτούσε το ένα τρίτο των πετρελαϊκών προμηθειών του Ιράκ, ελήφθη όταν αποχώρησαν από την περιοχή τον περασμένο Ιούνιο στέλνοντας κύματα σοκ στην παγκόσμια
αγορά πετρελαίου.

Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο είναι ότι η Μέση Ανατολή ελέγχει το 60% των αποθεμάτων πετρελαίου και μαζί με αυτό και τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας.

Σε περίπτωση που το Ισλαμικό Κράτος καταλάβει έναν μεγάλο πετρελαϊκό τομέα, οι συνέπειες στην ενεργειακή αγορά και δυνητικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι καταστροφικές.
Πολλές από τις χώρες που απειλούνται άμεσα από τις επιθέσεις της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης θα συναντηθούν στο τέλος της εβδομάδας στη Βιέννη, στο συνέδριο του ΟΠΕΚ.

Το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου, που αποτελούν τα δύο τρίτα της παραγωγής του παγκόσμιου καρτέλ, έχουν όλα επηρεαστεί από την επέλαση των τζιχαντιστών, αλλά εμφανίζονται αδύναμα να τους εμποδίσουν εξαιτίας του μεγάλου σχίσματος ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους, που επιτάθηκε από την Αραβική Άνοιξη πριν από πέντε χρόνια.

Ο Ντάνιελ Γιέργκιν, ειδικός επί ενεργειακών θεμάτων, εκτιμά ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις τιμές του πετρελαίου είναι το πολιτικό χάος που αναμένεται να ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή τη στιγμή που και η Δύση εμφανίζεται απρόθυμη να παρέμβει. Η τιμή του βαρελιού αναμένεται να εκτοξευθεί πάνω από τα 100 δολάρια εάν το Ισλαμικό Κράτος κατορθώσει να διεισδύσει ακόμα περισσότερο στο Ιράκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα μετά τη Σαουδική Αραβία.

Η διστακτικότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να παρέμβει σηματοδοτεί ουσιαστικά το τέλος της αμερικανικής πολιτικής να προστατεύει την περιοχή, η οποία παρέμενε υπό αμερικανική «σκέπη» από εποχής Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Ο πρόεδρος Ρούσβελτ προσέφερε στον ιδρυτή της δυναστείας των Σαούντ και πρώτο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Αζίζ Σαούντ πρόσβαση στα πετρέλαια χωρίς υπογραφή συνθήκης το 1945.

Όταν όμως η συμφωνία χάλασε στον δρόμο, οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991 και αργότερα στον δεύτερο το 2003, όταν αποφασίστηκε η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν χωρίς να έχει σχεδιαστεί η επόμενη μέρα...

topontiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα