Οι αρχηγοί θα λάβουν απόφαση για την ΕΡΤ

Κρίσιμες ώρες για την ΕΡΤ καθώς από μέρα σε μέρα ανακοινώνονται οι κυβερνητικές αποφάσεις για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, μέχρι και το κλείσιμο της ΕΡΤ ως μια λύση «ξαφνικού θανάτου», αν και αυτό το σενάριο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια κορυφαίοι υπουργοί
και....
πρωθυπουργικοί συνεργάτες τόσο της κυβέρνησης Παπανδρέου όσο και της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν ρίξει στο τραπέζι τη λύση του λουκέτου της ΕΡΤ.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι θα αποφασίσουν μέχρι την Παρασκευή το μέλλον της ΕΡΤ. Τόσο, όμως ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Φώτης Κουβέλης είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση κλεισίματος της ΕΡΤ, ωστόσο συζητούν τη ριζική αναδιάρθρωση της. Πριν από μερικές εβδομάδες ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε παραδεχθεί, στην εκπομπή της Έλλης Στάη, ότι συζητείται ο εξορθολογισμός της ΕΡΤ και ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έχει πέσει (για την ακρίβεια ξαναβγήκε από το συρτάρι) και το σχέδιο Μόσιαλου για συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια, η μείωση του προσωπικού θα κυμανθεί από 800 μέχρι 1.200 άτομα και θα προέλθει από κατάργηση υπηρεσιών, ραδιοφωνικών σταθμών ενδεχομένως και των εκδόσεων (Ραδιοτηλεόραση).

Βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξει σημαντική συρρίκνωση της ΕΤ1 αν όχι κατάργησή της (η οποία προβλεπόταν στο σχέδιο Μόσιαλου). Σημαντικές περικοπές θα γίνουν και στο προσωπικό των περιφερειακών σταθμών. Κάποιο σενάριο κάνει λόγο και για σημαντικές περικοπές στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Εκτός όμως από το προσωπικό, θα γίνουν και σημαντικές περικοπές στις εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ οι οποίες θα προέλθουν τόσο από την κατάργηση εκπομπών αλλά και τον αυστηρό έλεγχο του κόστους όσων παραγωγών απομείνουν. Θεωρείται βέβαιο ότι οι μεικτές παραγωγές θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις εξωτερικές παραγωγές, αξιοποιώντας τα στούντιο και τις τεχνικές δυνατότητες της ΕΡΤ και αφήνοντας μόνο στις εταιρείες παραγωγής τους συντελεστές των εκπομπών.
Τέλος στον τελικό αριθμό της μείωσης του προσωπικού της ΕΡΤ θα πρέπει να προστεθούν και οι 280 συμβασιούχοι, οι συμβάσεις των οποίων έχουν αρχίσει να λήγουν και δεν θα ανανεωθούν ούτε θα αντικατασταθούν. Την ίδια ώρα με τις περικοπές στην ΕΡΤ συζητείται και η γενναία μείωση του ανταποδοτικού τέλος η οποία θεωρείται ότι θα ισοσταθμίσει επικοινωνιακά τις όποιες αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τις απολύσεις.
Γεγονός είναι πάντως ότι η λύση της ΕΡΤ για να ξεκινήσουν οι 2.000 απολύσεις, δεν είναι τυχαία καθώς κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι το παρελθόν της ΕΡΤ και οι συνεχείς αποκαλύψεις για κακοδιαχειρίσεις και για υπέρογκες αμοιβές στελεχών, την έχουν κάνει μια από τις πιο «αντιδημοφιλείς» δημόσιες επιχειρήσεις.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα