Ο «αμισθί φίλος» του Γιώργου, Αθεμπίγιο, έδιωξε το Κατάρ από το Ελληνικό

Το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το νέο φιάσκο οφείλεται σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπλόκαρε την απευθείας ανάθεση στο Κατάρ, προκαλώντας την οργή των αξιωματούχων του, που κατηγορούν τηνκυβέρνηση Παπανδρέου για ερασιτεχνική διαχείριση. 


Σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας,
το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού από το Κατάρ, ματαιώθηκε μετά από παρασκηνιακές  πιέσεις της Γερμανίας στην Ε.Ε., για να μπλοκάρει τη συμφωνία...
 

Τα βέλη των Βρυξελλών στόχευαν τον «αδιαφανή» ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο, που είχε -χωρίς διαγωνισμό- αναλάβει τη μελέτη. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι ο Χ. Αθεμπίγιο «θα κάνει τη μελέτη αμισθί ως προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού». Η δημοσιοποίηση όμως του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. εμφάνισε ως σύμβουλο την εταιρεία Barcelona Strategic Urban Systems (BSUS), ένας από τους ιδιοκτήτες της οποίας είναι ο «αμισθί» εργαζόμενος για το σχέδιο στο Ελληνικό, κ. Αθεμπίγιο. Το Βερολίνο όμως -στο πλαίσιο μιας «νέας οικονομικής Γιάλτας» που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα- θεωρεί ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας. 

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Invenstment Authority (QIA), Αχμάντ αλ Σαγέντ, ειδοποίησε πριν από δέκα ημέρες τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ότι αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό. Το νέο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου έρχεται επτά μήνες μετά το πρώτο φιάσκο της ματαίωσης της επένδυσης στον Αστακό -και πάλι από το Κατάρ- για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. 


Ωστόσο, σήμερα σε συνένετευξη του στη ΝΕΤ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα «μύθευμα από την αρχή μέχρι το τέλος» επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες προχωρούν. Ο «Τσάρος» της οικονομίας συμπλήρωσε ότι προβληματίζεται για την «ελαφρότητα που γράφονται μερικά πράγματα». 

Εξάλλου, σημείωσε, ανάπτυξη σημαίνει ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και πως αυτή δεν έρχεται με ένα μαγικό κουμπί. 

«Οι Καταριανοί έχουν επιβεβαιώσει πρόσφατα, προ 15 ημερών, εγγράφως το ενδιαφέρον τους για το Ελληνικό», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης στο Real FM διαψεύδοντας το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας

Mε αφορμή τις πληροφορίες περί αντίδρασης της Γερμανίας ή της ΕΕ για το ενδεχόμενο να μη γίνει διαγωνισμός, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι ουδέποτε η Γερμανία έθεσε οποιοδήποτε θέμα προς την ελληνική κυβέρνηση και σημείωσε πως η διαδικασία που θα εφαρμοστεί, θα δώσει τη δυνατότητα σε όποιον έχει τις ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις, να συμμετάσχει. 

«Μιλάω απευθείας με την Καγκελαρία. Σιγά, μην ασχοληθεί η Γερμανία με το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν το Ελληνικό» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε όχ
Keywords
Τυχαία Θέματα